Srbija uskoro regionalni centar za inovacije u okviru inicijative “Pojas i put“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Danas u Pekingu na sastanku ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i zvaničnika Kine , rečeno je da bi Srbija uskoro mogla da postane regionalni centar za inovacije u okviru globalne inicijative „Pojas i put“.

Popović se sastao sa predsednikom Kineske asocijacije za međunarodne programe i razmenu (CEAIE) Liu Liminom sa kojim je razgovarao o mogućnosti da se formira Centar za razvoj inovacija i tehnoloski razvoj u okviru mehanizma saradnje Kine (CIEZ) i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Popović je tim sastankom započeo trodnevnu posetu Kini.

Popović je šef vladine Radne grupe za realizaciju projekta izgradnje srpsko-kinskog industrijskog parka u Beogradu.

Ministar je podsetio da su prošlog meseca u oblasti visokog obrazovanja Srbija i Univerzitet u Novom Sadu bili centar okupljanja ministarskih i univerzitetskih delegacija zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine.

„Tom prilikom na Univerzitetu u Novom Sadu osnovan je Sekretarijat Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja na nivou mehanizma 16+1. Osnovni cilj tog Sekretarijata je uzajamno jačanje kapaciteta institucija visokog obrazovanja za razvoj inovacija, istraživački rad i transfer znanja i tehnologija u industriju“, naveo je ministar.

Popović je istakao da je sa kineskim partnerima razgovarao o mogućnosti da se pored formiranog Sekretarijata formira i Centar za razvoj inovacija i tehnološki razvoj u okviru mehanizma Kina-CIEZ. On je dodao da Srbija želi da se više oslanja na iskustva Kine u razvoju inovacija i primeni IT u industriji.

„Kina je jedna od zemalja koja je najdalje odmakla u procesu digitalizacije svoje industrije. To je proces ka kojem se kreće i Srbija. Kineski partneri mogu da nam prenesu dragocena iskustva iz oblasti digitalnih inovacija i transformacija industrijskih i proizvodnih tehnologija“, rekao je Popović.

Liu Limin je istakao da je Kina zainteresovana za realizaciju ideje o formiranju Centra za inovacije i tehnološki razvoj u Srbiji u okviru formata 16+1.

Dodao je da Kina želi produbljivanje saradnje sa Srbijom u oblasti inovacija, podsticanja preduzetništva i tehnološkog razvoja.

Predsednik CEAIE je ocenio da je tehnološki razvoj i modernizacija industrijske proizvodnje u Kini važan proces koji se sprovodi uz snažnu podršku institucija visokog obrazovanja.

„Kapaciteti za razvoj inovacija leže u našim univerzitetima. Zato je za razvoj saradnje u oblasti inovacija, važna saradnja i razmena znanja između univerziteta u Kini i Srbiji“, rekao je Liu.

On je izrazio zahvalnost Srbiji na uspešno organizovanoj konferenciji o visokom obrazovanju koja je u okviru inicijative Pojas i put u Novom Sadu.

Sastanku u Ministarstvu prosvete Kine prisustvovao je i ambasador Srbije u toj zemlji Milan Bačević.

Izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR