Srbija pregovara o 53 investiciona projekta

0

Srbija trenutno pregovara sa stranim kompanijama o 53 investiciona projekta koji bi trebalo da donesu 1,3 milijardi evra investicija i 30.000 potencijalnih radnih mesta, ukazao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na prezentaciji novog broja MAT-a, na kojoj je predstavio i nove analitičke servise PKS, u funkciji podrške privrednicima.

Čadež je rekao da je samo od nove godine ugovoreno 11 investicija, čijom realizacijom će biti otvoreno 4.500 radnih mesta. „Objedinjena i najpotpunija baza podataka iz svih raspoloživih domaćih i stranih izvora omogućava nam da kroz dodatnu analitiku kreiramo alate za podršku kompanijama, da identifikujemo probleme sa kojima se privreda suočava i predlažemo mere koje će privrednicima olakšati poslovanje i unaprediti poslovni ambijent“, kazao je on.

Čadež je rekao da, kroz sektorske analize, PKS stavlja na raspolaganje privednicima aktuelne indikatore, od broja preduzeća i njihove struktura, preko pokazatelja proizvodnje u uvozu i izvozu, kretanja zaliha, visini zarada, investicijama, bruto dodatnoj vrednosti sektora, do međunarodnih trendova i njihovih implikacija na domaće tržište.

Pažljivo analizirani podaci alat su za sagledavanje stanja u sektoru, tržišne pozicije u odnosu na konkurenciju, planiranja poslovanja i nastupa na tržištima, objasnio je on. Na osnovu tih podataka, po sektorima može da se vidi gde su slabe tačke i upali se „crvena lampica“ nakon čega se ulazi u dublju analizu, sagledavaju problemi i predlažu adekvatna rešenja.

Uz to, PKS redovno radi i kvartalne analize efekata primene propisa od značaja za privredu i vladi i resornim ministarstvima dostavlja predloge za unapređenje regulative koji doprinose relaksaciji uslova poslovanja na tržištu Srbije. Radi bržeg rešavanja problema privrednika, osim učešća u radnim grupama za izmene postojećih i donošenje novih propisa, komora je formirala i stalne radne grupe sa 13 ministarstava koje se sastaju dvonedeljno i brzo reaguju na predloge privednika, rešavajući probleme u hodu.

Ekonomista Miladin Kovačević ocenio je da je ovakav kompleksan sistem detekcije problema uspostavljen radi što efikasnijeg rešavanja problema, do nivoa preduzeća, deo jednog šireg sistema podrške, kako na mikro tako i na makro nivou.

Izvor: PKS

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.