Srbija posvećena članstvu u CERN-u

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je da je Vlada Srbije u potpunosti posvećena članstvu naše zemlje u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja – CERN.

Sastanku Popovića i britanskog fizičara Džonatana Elisa prisustvovali su i direktor Instituta za fiziku u Beogradu Aleksandar Bogojević i predsednik Komisije Republike Srbije za saradnju sa CERN-om Petar Adžić.

Ministar je sa Elisom razgovarao i o podršci projektu „Verokio“, koji se pokreće na Institutu za fiziku u Beogradu.

Popović je rekao da je Vlada Srbije u potpunosti posvećena članstvu naše zemlje u CERN-u i da je ta saradnja od ogromnog značaja kako za nauku, tako i za inovacije i tehnološki razvoj naše ekonomije.

On je svom sagovorniku preneo pozdrave predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i čestitao mu na počasnom doktoratu.

Ministar je Elisu preneo i zahvalnost na saradnji sa srpskim fizičarima u CERN-u, a posebno na podršci Institutu za fiziku u Beogradu u pokretanju projekta „Verokio“.

Elis je rekao da je Srbija unutar bivše Jugoslavije bila zemlja osnivač CERN-a, i dodao da je njegova misija da se Srbija vrati u tu porodicu.

On je naveo da sada Srbija, nakon pridruženog, treba da postane i punopravni član CERN-a, uz napomenu da Srbija može da iskoristi sav benefit članstva, posebno u oblasti inovacija.

Kao jedan od najuticajnijih fizičara u CERN-u, Elis je u Beogradu primio počasni doktorat Univerziteta u Beogradu.

Tokom boravka u Srbiji, Elis je obišao više naših ustanova, kao što su Srpska akademija nauka i umetnosti i Istraživačka stanica Petnica.

U Vladi Srbije upriličen je prijem za uglednog britanskog fizičara, svetski poznatog profesora teorijske fizike na Kraljevskom i Imperijal koledžu u Londonu.

Džon Elis je jedan od najuticajnijih i najviše citiranih fizičara visokih energija današnjice.

Član je britanskog Kraljevskog naučnog društva, predavač i počasni doktor brojnih univerziteta.

Veći deo njegove karijere vezan je za Evropsku laboratoriju za nuklearna istraživanja (CERN), gde je u više navrata zauzimao vrlo važne pozicije. Trenutno je član tela koje se bavi budućnošću akceleratora i član nadzornog odbora budućeg akceleratora poznatog kao CLIC.

Elis je naveo da je saradnja sa CERN-om dvosmerna ulica, a projekat „Verokio“ je divan primer za to, dodajući da je za razvoj kapaciteta u privredi neophodno da se počne sa ulaganjem u obrazovanje.

On je objasnio da projekat „Verokio“ predstavlja novi edukativni centar koji se, uz podršku Vlade Srbije, ali i saradnju sa CERN-om i više drugih međunarodnih institucija, gradi na Institutu za fiziku u Beogradu.

Popović je naglasio da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i Vlada Srbije u celini u potpunosti posvećeni ovom projektu.

Ministar je poručio da CERN može da računa na Srbiju, koja će planove za projekat „Verokio“ ispuniti u najkraćem mogućem roku.

Izvor: Vlada Srbije