Srbija postigla veliki uspeh na polju fiskalne konsolidacije

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić kaže za RTS da je zadovoljna napretkom Srbije na Duing biznis listi, kao i da su državne finansije sada zdrave, stabilne i solidne, budući da imamo suficit u budžetu od 80 milijardi dinara, tako da možemo dalje da nastavimo sa planiranim reformama.

Brnabić je sinoć, gostujući na Dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS), istakla da je to fantastičan rezultat, na koji, kako je dodala, građani treba da budu ponosni.

Ona je navela da su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na jučerašnjem sastanku govorili o uspesima Srbije, kao i o tome kako imamo dovoljno fiskalnog prostora da razgovaramo o još nekim stvarima koje bi možda mogle da sledeće godine budu signal za privredu.

Premijerka je potvrdila da će penzionerima biti isplaćena jednokratna pomoć od 5.000 dinara, dok će od 1. januara uslediti povećanje svih penzija za pet odsto, uz napomenu da je veoma značajno i povećanje plata u javnoj upravi od pet i deset odsto.

Srbija je, kako je naglasila, dokazala da je ozbiljan i kredibilan partner, kao i da rad i trud pokrenuti 2014. godine daju rezultate.

Istovremeno, ona je izrazila zadovoljstvo zbog napretka Srbije na „Duing biznis listi“ Svetske banke, i podvukla da je za konstantan progres Srbije zaslužna odgovorna politika koju je prethodni premijer Aleksandar Vučić uveo 2014. godine.

Brnabić je prenela da je veoma zadovoljna ne samo zbog napretka Srbije za četiri mesta na pomenutoj listi za 2018. godinu, već i zbog toga što je Svetski ekonomski forum pre mesec dana objavio novu listu globalne konkuretnosti na kojoj se Srbija popela za oko 12 pozicija.

Takođe, kako je dodala, Svetska banka je u Beču prošle nedelje proglasila Srbiju za najbolju zemlju u Jugoistočnoj Evropi u odnosu na sprovedene reforme.

Izvor: Vlada Srbije

POSTAVI ODGOVOR