Srbija podržava inicijativu „Jedan pojas – jedan put“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić održao je danas govor na Forumu „Jedan pojas – jedan put“ tokom konferencije o povezanosti i saradnji, koja je održana u konferencijskoj dvorani na jezeru Jenći, u blizini Pekinga.

Premijer Vučić je predložio da se sledeći Forum inicijative „Jedan pojas – jedan put“ za međunarodnu saradnju održi u Srbiji.

On je tom prilikom istakao:

„Mi smo već dosta uradili na bilateralnoj saradnji sa našim kineskim prijateljima. Sagradili smo most na reci Dunav, koji je pušten u rad za vreme boravka kineskog premijera Li Kećanga u Srbiji. Gradimo nekoliko pruga i autoputeva‎ sa kineskim kompanijama, uz njihovu tehničku i finansijsku podršku.

Jedan veoma poznat projekat, koji je upravo pomenuo moj prijatelj Viktor Orban, premijer Mađarske, jeste pruga između Beograda i Budimpešte, koja će povezati Srbiju i Mađarsku i biti glavna deonica pruge jugoistočne Evrope.

Nadam se da ćemo radove započeti krajem godine, uz prisustvo premijera Kine, Mađarske i Srbije. Aerodorom Nikola Tesla Beograd je nedavno postao najbrže rastući aerodrom u Evropi.

Mi smo jedna od najmanjih zemalja ovde, pa sam slobodan da predložim da se sledeći forum održi u Srbiji. Znam da ovo nije skromno s moje strane, ali dobrodošli ste u Srbiju“, naveo je u svom obraćanju premijer Vučić.

Nakon govora premijera Srbije, kineski predsednik Si Đinping je istakao da Srbija veoma mnogo polaže na infrastrukturnu saradnju i da konstantno napreduje.

„Cenim Vaša aktivna zalaganja za unapređenje infrastrukturne saradnje, premijeru Vučiću“, zaključio je Si Đinping.

Izvor: Vlada Srbije