Srbija ostvarila najveći napredak u makroekonomskom okruženju

0
Bolnica VITA Novi Sad

Srbija je ostvarila najveći napredak u okviru pokazatelja makroekonomskog okruženja, gde je napredovala za 31 mesto, saopštila je danas Narodna banka Srbije pozivajući se na najnoviji Izveštaj o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za 2017. godinu

Takvim rezultatima najviše su doprineli niska i stabilna inflacija, smanjenje budžetskog deficita, rast učešća nacionalne štednje u bruto domaćem proizvodu i povoljniji kreditni rejting zemlje, navodi se u saopštenju NBS.

Po ostvarenoj inflaciji, Srbija je i u 2017. zadržala 1. poziciju, koju deli sa još 35 zemalja, a najboljim ostvarenjem, prema kriterijumu inflacije, smatra se prosečna godišnja stopa inflacije u intervalu od 0,5 do 2,9 odsto, pri čemu se deflacija smatra pođednako lošom kao i visoka inflacija.

Srbija je ostvarila napredak od devet mesta u okviru pokazatelja razvijenosti finansijskog tržišta, što je rezultat popravljanja pozicije za 11 mesta kod pokazatelja finansijskog zdravlja banaka, zahvaljujući makroprudencijalnoj politici koju primenjuje NBS i očuvanoj finansijskoj stabilnosti.

Takođe je ostvaren napredak za 19 mesta kod pokazatelja zaštite korisnika finansijskih usluga, kao i dostupnosti finansijskih usluga (za 8 mesta), što je rezultat donošenja reformskih zakona u oblasti osiguranja, platnih usluga i zaštite korisnika finansijskih usluga.

NBS je podsetila da je, prema najnovijem Izveštaju o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za 2017. godinu, Srbija popravila svoju konkurentsku poziciju i da sada zauzima 78. mesto u grupi od 137 zemalja.

Izvor: Tanjug/RTV

POSTAVI ODGOVOR