Srbija ostaje vojno neutralna

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin i ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu prisustvovali su finalnoj trci u tenkovskom biatlonu na vojnom poligonu u Alabinu, nedaleko od Moskve, na kojoj su srpski tenkisti zauzeli šesto mesto.

Šojgu i Vulin juče su razgovarali o saradnji u oblasti odbrane i vojne industrije, a ministar odbrane u Vladi Srbije rekao je da ruski migovi stižu po planu, do kraja godine, kao i tehnika koja će pripasti kopnenoj vojsci.

Vulin je naveo da je u razgovoru potvrdio principijelnu poziciju Srbije da će i dalje biti vojno neutralna i da neće biti član nijednog vojnog saveza.

Naš put, kada je reč o EU, savršeno je jasan, ali kada je vojno određenje u pitanju, ostajemo neutralni, poručio je ministar.

On je istakao i da će se u svakoj odluci voditi računa o interesima Srbije na prvom mestu, navodeći da su interesi Srbije da ima najbolje moguće odnose sa Ruskom Federacijom, što je preneo i svom sagovorniku.

Vulin je iskazao zahvalnost Ruskoj Federaciji na načinu na koji je prihvaćena delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i na odnosu prema našim vojnicima, kao i na principijelnoj poziciji te zemlje kada je u pitanju odnos prema Kosovu i Metohiji.

Na sastanku je potvrđena važnost opremanja Vojske Srbije novim sredstvima, pre svega borbenim avionima, tenkovima i borbenim vozilima, radi realizacije i unapređenja procesa obuke i jačanja njenih operativnih sposobnosti u suočavanju sa brojnim izazovima i pretnjama sve nestabilnijeg sveta.

Vulin i Šojgu razgovarali su i o daljem unapređenju bilateralne vojne saradnje.

Izvor: Vlada Srbije