Srbija od EU dobija 80 miliona evra pomoći za migrantsku krizu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se danas evropskom komesaru za humanitarna pitanja i upravljanje krizama Hristosu Stilijanidesu i EU na 80 miliona evra pomoći i podrške u suočavanju Srbije sa migrantskom krizom.

„To je za nas veliki novac za koji smo zahvalni, jer toliko nismo uzeli od poreskih obveznika Srbije, već su nam pomogli iz EU“, rekao je Vučić nakon sastanka sa Stilijanidesom.

Predsednik je preneo da je na sastanku bilo reči o nekoliko važnih stvari u rešavanju problema u okvirima migrantske krize i o tome kako Srbija postupa sa 3.587 migranata, koliko ih ima u našim prihvatnim centrima.

„Mislim da to radimo na pristojan način i nastavićemo, jer želimo da i naši ljudi imaju najbolji mogući odnos prema ljudima koje je muka naterala da napuste domove“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je podvukao da je neophodno omogućiti im da se se školuju, jer je to jedan od ključnih problema.

„Neki će ostati, neki će otići, ali važno je da im pomognemo gde god da žive i rade“, rekao je Vučić. „Razgovarali smo i o putu Srbije ka EU i zahvalni smo što imamo podršku“, rekao je predsednik Srbije i naveo da smo zahvalni i Žan Klodu Junkeru i Federiki Mogerini, i svim komesarima, a posle veoma značajnog govora koji je Junker imao pre nekoliko sedmica.

Kako je predsednik rekao, nada se da ćemo naš da uradimo kako treba, a onda nam ostaje ono što je svakako ozbiljan problem za, EU, a naša svakodnevnica i muka, a to je pitanje KiM.

Srbija ključni partner EU u upravljanju migrantskom krizom

Evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama, Hristos Stilijanides poručio je danas  posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem  da je Srbija deo Evrope i ključni partner Evropske unije u upravljanju izbegličkom krizom.

Stilijanides je zahvalio Vučihu na, kako je rekao, kontsruktivnom sastanku i plodnom razgovoru o migracionoj krizi koja je globalni problem i glavno pitanje o kojem su razgovarali.

Izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR