Srbija nije ugrožena hakerskim napadom

0
Bolnica VITA Novi Sad

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da sistemi u Srbiji u ovom trenutku nisu ugroženi od hakerskog napada koji je proteklog vikenda pogodio svet.

Matić je gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS) istakla da potpuna zaštita od hakerskih napada ne postoji, i napomenula da je naša zemlja preduzela korake kako bi se zaštitila u toj oblasti.

Ona je naglasila da Srbija ima mehanizme i sisteme zaštite što se tiče ustanova od posebnog značaja, a kada je u pitanju privreda protokol o informacionoj bezbednosti svi morati da primenjuju.

Matić je podsetila na to da je proteklog vikenda na meti hakera bilo 150 zemalja, da je bilo ugroženo više od 200.000 korisnika, a da su na meti bili sistemi od posebnog značaja kao što su bolnice u Velikoj Britaniji što direktno ugrožava živote ljudi.

Ona je, govoreći o video-igri „Plavi kit“, u kojoj se deca pozivaju na samopovređivanje, podvukla da takvih primera u Srbiji nije bilo.

Izvor: Vlada Srbije