Srbija ne pristaje na jezik pretnji i ucena na Balkanu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručili su danas, na sastanku sa ambasadorima država članica Evropske unije, da očekuju veći angažman Brisela kada je reč o situaciji u regionu.

Joksimović je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka, prenela da su ambasadori tom prilikom upoznati sa aktuelnom situacijom uregionu, stavovima Beograda povodom otvorenih pretnji i negativnih reakcija prema Srbiji usmerenih protiv stabilnosti regiona, kao i sa zabrinutošću Vlade da EU i njene članice takve pojave prećutkuju.

Takođe, kako je dodala, tokom sastanka je bilo reči i o situaciji u kojoj se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

Očekujemo veći angažman EU, i to ne samo kroz političke izjave, već kroz plan za prevazilaženje ove situacije, objasnila je ona i naglasila da problem pretnji i negativnih reakcija prema Srbiji nije samo problem Srbije, već je mnogo širi i može da bude strateški problem.

Naša zemlja takav rečnik ne prihvata jer je ozbiljna država i zato će nastaviti da štiti i promoviše svoje interese, kao i do sada, poručila je Joksimović, ponovivši da je stabilnost nacionalni interes Srbije i da će uraditi sve da ne dođe do destabilizacije prilika na Balkanu.

Prema njenim rečima, intenzivna retorika sa različitih strana koja podriva stabilnost u regionu, ali je delom uperena i protiv interesa Srbije, traje već nekoliko nedelja, i u tim okolnostima je bilo uputno i pravo vreme da se otvoreno razgovara sa evropskim partnerima.

Izvor: Vlada Srbije