Srbija na pravom putu digitalne transformacije: Šest miliona radnih sati manje na šalterima

0
Bolnica VITA Novi Sad
Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić izjavio je danas da je fokus tog ministarstva na primeni informacionog sistema za punu implementaciju Zakona o opštem upravnom postupku u čitavoj Srbiji, takozvanog eZUP-a.

Ružić je na konferenciji „Digitalizacija Srbije – budućnost elektronske uprave i elektronskog bankarstva“ istakao da će to zakonsko rešenje doneti uštedu građanima za više od šest miliona radnih sati provedenih na šalterima, ali i u novcu – u vrednosti od 245 miliona dinara godišnje.

On je podvukao da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade jer efikasnost i ekonomičnost koju ona donosi omogućava da se stvori uslužna javna uprava okrenuta ka potrebama građana i privrede.

U narednom periodu, kako je rekao, predstoji unapređenje sistema službenih evidencija kroz uspostavljanje metaregistra i osnovnih registara (centralni registar stanovništva, katastar nepokretnosti, registar prostornih jedinica i adresa), proširenje okvira za korišćenje elektronskog dokumenta i elektronskog potpisa, elektronskog arhiviranja i čuvanja poslovne dokumentacije.

Omogućili smo da se koristi kvalifikovani elektronski potpis u transakcijama i elektronskoj komunikaciji, kao i elektronski pečat, a Ministarstvo je pripremilo i Nacrt zakona o elektronskoj upravi, koji će u radu uprave izjednačiti elektronski dokument sa papirnim, naveo je Ružić.

Prema njegovim rečima, Zakonom o opštem upravnom postupku od 1. juna je u potpunost promenjen postojeći sistem u kojem su građani morali da troše vreme i novac obilazeći institucije radi dobijanja izvoda i potvrda.

Sada je, kako je objasnio, svaki službenik u državnoj upravi u obavezi da potrebne podatke, sadržane u službenim evidencijama, razmenjuje s drugim državnim organima.

S druge strane, svesni smo da je potrebno ojačati kompetencije službenika, pojačati njihova znanja, veštine i motivisanost jer će oni sve ove promene i realizovati, podvukao je ministar.

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad rekao je da je želja te zemlje da se procesi digitalizacije u Srbiji još više ubrzaju i da budu jeftiniji.

On je poručio da Norveška snažno podržava dalje procese digitalizacije državne uprave, naglasivši da je važno raditi i na zaštiti korisnika i osigurati bezbednost korisnika e-platformi.

Predstavnik “Telenora” Ingeborg Ofsthus ukazao je na to da digitalna transformacija u čitavom svetu vredi više od 100 triliona dolara i da je to posledica transformisanja sistema u tradicionalnim sektorima.

Ofsthus je rekao da se takođe i u Srbiji promene na tom polju dešavaju i na taj način se i naša zemlja uključuje u svetske tokove digitalizacije.

Kao ilustraciju promena e-sistema u državi, on je objasnio da je “Telenor” uveo i mobilno bankarstvo u Srbiji, pri čemu ima 700.000 klijenata koji koriste aplikaciju “Moj Telenor” preko koje je moguće plaćati račune.

Skup je organizovala Ambasada Kraljevine Norveške, a gosti iz te zemlje, predstavnici Vlade Srbije i brojni stručnjaci govorili su o neophodnim merama zaštite, novim poslovnim modelima, a predstavljeno je i nekoliko uspešnih studija slučaja.

Izvor: Vlada Srbije

POSTAVI ODGOVOR