Srbija na pravom putu digitalne transformacije: Šest miliona radnih sati manje na šalterima

0
Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić izjavio je danas da je fokus tog ministarstva na primeni informacionog sistema za punu implementaciju Zakona o opštem upravnom postupku u čitavoj Srbiji, takozvanog eZUP-a.

Ružić je na konferenciji „Digitalizacija Srbije – budućnost elektronske uprave i elektronskog bankarstva“ istakao da će to zakonsko rešenje doneti uštedu građanima za više od šest miliona radnih sati provedenih na šalterima, ali i u novcu – u vrednosti od 245 miliona dinara godišnje.

On je podvukao da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade jer efikasnost i ekonomičnost koju ona donosi omogućava da se stvori uslužna javna uprava okrenuta ka potrebama građana i privrede.

U narednom periodu, kako je rekao, predstoji unapređenje sistema službenih evidencija kroz uspostavljanje metaregistra i osnovnih registara (centralni registar stanovništva, katastar nepokretnosti, registar prostornih jedinica i adresa), proširenje okvira za korišćenje elektronskog dokumenta i elektronskog potpisa, elektronskog arhiviranja i čuvanja poslovne dokumentacije.

Omogućili smo da se koristi kvalifikovani elektronski potpis u transakcijama i elektronskoj komunikaciji, kao i elektronski pečat, a Ministarstvo je pripremilo i Nacrt zakona o elektronskoj upravi, koji će u radu uprave izjednačiti elektronski dokument sa papirnim, naveo je Ružić.

Prema njegovim rečima, Zakonom o opštem upravnom postupku od 1. juna je u potpunost promenjen postojeći sistem u kojem su građani morali da troše vreme i novac obilazeći institucije radi dobijanja izvoda i potvrda.

Sada je, kako je objasnio, svaki službenik u državnoj upravi u obavezi da potrebne podatke, sadržane u službenim evidencijama, razmenjuje s drugim državnim organima.

S druge strane, svesni smo da je potrebno ojačati kompetencije službenika, pojačati njihova znanja, veštine i motivisanost jer će oni sve ove promene i realizovati, podvukao je ministar.

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad rekao je da je želja te zemlje da se procesi digitalizacije u Srbiji još više ubrzaju i da budu jeftiniji.

On je poručio da Norveška snažno podržava dalje procese digitalizacije državne uprave, naglasivši da je važno raditi i na zaštiti korisnika i osigurati bezbednost korisnika e-platformi.

Predstavnik “Telenora” Ingeborg Ofsthus ukazao je na to da digitalna transformacija u čitavom svetu vredi više od 100 triliona dolara i da je to posledica transformisanja sistema u tradicionalnim sektorima.

Ofsthus je rekao da se takođe i u Srbiji promene na tom polju dešavaju i na taj način se i naša zemlja uključuje u svetske tokove digitalizacije.

Kao ilustraciju promena e-sistema u državi, on je objasnio da je “Telenor” uveo i mobilno bankarstvo u Srbiji, pri čemu ima 700.000 klijenata koji koriste aplikaciju “Moj Telenor” preko koje je moguće plaćati račune.

Skup je organizovala Ambasada Kraljevine Norveške, a gosti iz te zemlje, predstavnici Vlade Srbije i brojni stručnjaci govorili su o neophodnim merama zaštite, novim poslovnim modelima, a predstavljeno je i nekoliko uspešnih studija slučaja.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.