Srbija na 48. mestu od 163 zemalja prema Gud Kantri Indeksu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Srbija se našla na 48. mestu Gud Kantri Indeksa na osnovu ukupnih rezultata kojima se meri koliko neka zemlja na svetu, zavisno od njene veličine, doprinosi opštem dobru čovečanstva, a koliko mu šteti.

Indeks meri doprinos svih zemalja sveta na osnovu različitih kriterijuma: odnos prema zaštiti životne sredine, sloboda štampe, učešće u humanitarnim akcijama, spremnost za prihvatanje izbeglica i broj međunarodnih naučnih publikacija.

Merenjem tih kriterijuma, Srbija je zauzela 28. mesto po svetskom doprinosu nauci i tehnologiji, 38. mesto po doprinosu kulturi, 114. mesto po doprinosu međunarodnom miru i bezbednosti, a 48. mesto na osnovu doprinosa svetskom poretku.

Srbija se pozicionirala na 105. mestu kada je reč o njenom doprinosu planeti i klimi, 34. mestu po doprinosu prosperitetu i jednakosti, a 104. mestu po svetskom doprinosu zdravlju i blagostanju.

Prvo mesto po navedenim parametrima zauzela je Švedska, a za njom slede Danska, Holandija, Velika Britanija, Švajcarska, Nemačka, Finska, Francuska, Austrija i Kanada.

Od zemalja u regionu, ispred Srbije nalaze se Slovenija na 28. mestu, Bugarska na 29. mestu, Rumunija na 36. mestu i Hrvatska na 40. mestu.

S druge strane, ispod Srbije na listi su Crna Gora, koja je zauzela 55. mesto, Makedonija na 65. mestu, BiH na 74. mestu i Albanija na 109. mestu.

Poslednje, 163. mesto na listi organizacije “Gud kantri” zazuela je Libija.

Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR