Srbija investira u nauku

0
Foto: mpn.gov.rs
Bolnica VITA Novi Sad
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević , pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost Zoran Milošević, direktor Instituta BioSens Vladimir Crnojević i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević danas su u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potpisali Ugovor o finansiranju i upravljanju projektom izgradnje zgrade Instituta BioSens i nabavke naučnoistraživačke opreme u okviru faze 2 projekta „Antares“.
Potpisivanjem ovog ugovora započinje nacionalno investiranje u jedan od najznačajnijih i najvećih naučnoistraživačkih projekata u našoj zemlji. Projekat ANTARES, koji zajednički finansiraju Vlada Republike Srbije i Evropska Komisija sa 28 miliona evra, za cilj ima da razvije BioSens u Evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede i na taj način dovede do digitalizacije domaćeg sektora poljoprivrede.
Povezanost nauke sa tehnološkim razvojem i privredom je nešto što je od primarne važnosti , rekao je Šarčević i tom prilikom dodao da trajno finansiranje nauke jedan od dva najbitnija projekta Ministarstva koji zahtevaju veću uključenost naučne zajednice u Srbiji.
Ovim Ugovorom otpočinje ulaganje od 14.019.900 evra u periodu od 2017-2019. godina, iz sredstava Finansijskog ugovora „Istraživanje i razvoj u javnom sektoru“ koji je Republika Srbija zaključila sa Evropskom investicionom bankom. Ova sredstva namenjena su izgradnji zgrade Instituta BioSens u Novom Sadu i njenom opremanju najsavremenijom naučnoistraživačkom opremom.
Pokazali smo da imamo snagu i da ujedinjeni oko projekta zaparavo možemo da uradimo mnogo više i da možemo biti iskren partner Evropskoj Uniji, istakao je Milošević i takođe naglasi da ono što spaja informatiku i privredu je ono što će spojiti Srbiju i Evropsku Uniju.
Kao jedan od rezultata ovog ulaganja, već ove godine otvoreno je 30 novih radnih mesta u nauci, dok se u narednim godinama očekuje još oko 120 novih radnih mesta. U novom objektu Instituta BioSens, sem sadržaja posvećenih naučnicima, poseban radni prostor biće namenjen malim i srednjim preduzećima sa ciljem ubrzanog povezivanja domaćeg IT sektora i poljoprivrede.
Na ovaj način, domaće kompanije imaće direktni pristup savremenim naučnoistraživačkim laboratorijama i resursima Instituta, ali i finansijskim sredstvima iz EU, širokoj mreži potencijalnih korisnika i investitora, te mentorskim i uslugama treninga iz oblasti poslovanja i IT. Pristup naučnoistraživačkoj opremi nabavljenoj u okviru ovog Ugovora biće na nedobitnoj osnovi omogućen svim zainteresovanim stranama, od naučnoistraživačkih organizacija do inovativnih preduzeća i preduzetnika.
BioSens institut će se ovim potpisivanjem ugovora koji omogućava opremanje instituta najsavremenijom tehnološkom opremom svrstati u najboljih deset u celom svetu i time predstavljati permanentni akcelerator kako za naučne istraživače tako i za kompanije, rekao je Crnijević.
Nabavka naučno istraživačke opreme započinje u septembru, a planirano je da zgrada bude u potpunosti završena i opremljena početkom 2019. godine.
Izvor: mpn.gov.rs