Srbija i Turska potpisale 12 sporazuma o saradnji

0
Foto: mgsi.gov.rs
Bolnica VITA Novi Sad

Predstavnici vlada Srbije i Turske potpisali su danas u Beogradu 11 sporazuma o saradnji, nakon što su predsednici dveju zemalja Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan potpisali zajedničku političku Deklaraciju o osnivanju Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar ekonomije Turske Nihat Zejbekči potpisali su Reviziju sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske.

Ljajić je sa potpredsednikom Vlade Turske Fikrijem Ishikom potpisao i Memorandum o saradnji vlada Srbije i Turske na restauraciji hamama u tvrđavi Golubački grad.

Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar za urbanizam i zaštitu životne sredine Turske Mehmet Ozhaseki potpisali su Memorandum o razumevanju u oblasti urbanizma između dve vlade.

Mihajlović i ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske Ahmet Aslan potpisali su Pismo o namerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar šuma i voda Turske Vejsel Eroglu potpisali su dva sporazuma o saradnji – u oblasti šumarstva i u oblasti voda.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu i potpisali su Program saradnje u oblasti obrazovanja između vlada Srbije i Turske.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i ministar za urbanizaciju i zaštitu životne sredine Mehmet Ozhaseki potpisali su Memorandum o razumevanju između vlada Srbije i Turske na realizaciji restauracije Bajrakli džamije u Beogradu.

Vukosavljević i turski ministar za Evropsku uniju Omer Čelik potpisali su Memorandum o razumevanju između vlada o realizaciji restauracije kupatila Braće Krsmanović u Beogradu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević i ministar poljoprivrede, stočarstva i prehrambene industrije Ahmet Ešref Fakibaba potpisali su Protokol o saradnji između resornog ministarstva i Agencije za koordinaciju i saradnju Vlade Turske na realizaciji projekta izgradnje novog objekta materinskog doma za zaštitu odojčadi, dece i omladine iz Beograda.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar energetike i prirodnih resursa Turske Berat Albajrak potpisali su Pismo o namerama u oblasti energetike.

Izvor: Vlada Srbije

POSTAVI ODGOVOR