Srbija i Belorusija potpisale više međudržavnih sporazuma

0
Bolnica VITA Novi Sad

Srbija i Belorusija potpisale su danas više međudržavnih sporazuma iz oblasti privrede, zdravstva, turizma, kulture, sporta i vojno-tehničke saradnje.

Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti zdravlja između Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Ministarstva zdravlja Republike Belorusije treba da produbi saradnju u oblasti zdravlja, prometa lekova, obrazovanja i nauke i pružanju zdravstvene zaštite državljanima Republike Srbije i Republike Belorusije, navodi se u saopštenju.

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Belorusije o saradnji u oblasti turizma doprineće kreiranju posebnih programa za turiste iz Belorusije. Predviđeno je i učešće beloruskih turoperatera na Sajmu turizma u Beogradu, kao i zajedničko učešće na sajmovima turizma i dogovori o liberalizaciji viznog režima, navodi se u saopštenju.

Planom aktivnosti za unapređenje saradnje između Republike Srbije i Republike Belorusije za period 2017-2018. godine, koji je potpisan u Minsku, predviđena je trgovinsko-ekonomska saradnja, saradnja u oblasti industrije, nauke i tehnike, poljoprivrede, korišćenja prirodnih resursa, petrohemije, zdravstva, sporta i turizma, visokog obrazovanja, saradnja između regiona, saradnja u drugim oblastima, kao i saradnja na komercijalnoj osnovi, navodi se u saopštenju.

Program saradnje u oblastima fizičke kulture i sporta između Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva sporta i turizma Republike Belorusije za 2017-2018. godinu sačinjen je u cilju intneziviranja i konkretizacije saradnje, te sadrži kalendar konkretnih sportskih događaja i takmičenja, koji će tokom ove i 2018. godine biti organizovani u Srbiji i Belorusiji, a na kojima je očekivano učešće sportista i timova obeju strana, navodi se u saopštenju.

Sporazumom između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Belorusije o vojno-tehničkoj saradnji stvara se pravni osnov za vojno-tehničku saradnju dveju zemalja.
U Minsku su danas potpisani i Sporazum o saradnji grada Smedereva sa beloruskim gradom Žlobinom, Sporazum o saradnji grada Valjeva sa beloruskim gradom Molodečnom i Sporazum o saradnji grada Sremska Mitrovica sa beloruskim gradom Polockom, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vlada Republike Srbije