Spremne mere za rast BDP-a

0
Bolnica VITA Novi Sad
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas, nakon radnog susreta sa članovima i partnerima NALED-a, sastanak sa predstavnicima Narodne banke Srbije i privrednicima na kojem će se razgovarati o monetarnoj politici i jakom dinaru.

Brnabić je u obraćanju novinarima istakla da su temu o jakom dinaru pokrenuli neki naši proizvođači kojima jaka domaća valuta ne odgovara, zato što se njihovo tržište ugrožava zbog jeftinijeg uvoza, ali i zbog njihovog plasmana na strana tržišta.

Ona je objasnila da će sastanak sa Narodnom bankom Srbije, kao i sa privrednicima, biti organizovan da bi se videlo koja je naša najbolja ukupna politika kako bi ekonomiju i sve naše proizvođače učinili snažnijim.

Predsednica Vlade je, kada je reč o najavljenim merama za rast BDP-a, navela da su one spremne.

Njih ocenjujemo u okviru ukupne politike, sve zajedno kao širu sliku sa merama koje se tiču i minimalnih plata i eventualno smanjenja oporezivog dela i povećanja plata i penzija. Dakle, gledamo sve istovremeno, jer sve ima uticaj na budžet, objasnila je ona.

Brnabić je predstavnicima privrede, civilnog društva i međunarodne zajednice predstavila program i aktivnosti Vlade i prioritete za nastavak ekonomskog rasta Srbije.

Na sastanku je bilo reči i o saradnji Vlade i NALED-a u cilju daljeg razvoja e-uprave, suzbijanja sive ekonomije, smanjenja administrativnih i parafiskalnih opterećenja, podsticanja lokalnog ekonomskog razvoja i jačanja javno-privatnog dijaloga.

Izvor: Vlada Srbije