Slovačka BIBIANA uzor i model kuće umetnosti za decu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama profesor Miroslav Štatkić i zamenik dr Nebojša Kuzmanović razgovarali su danas sa Peterom Tvrdonjem, direktorom BIBIANE, poznate slovačke međunarodne kuće umetnosti za decu iz Bratislave i direktorom Galerije naivne umetnosti u Kovačici Janom Cickom.

Tokom razgovora, Štatkić je istakao da sekretarijat na čijem je čelu sa posebnom pažnjom vodi računa o negovanju običaja, kulture, pisma i informisanja svih nacionalnih zajednica u Vojvodini, pa samim tim i slovačke nacionalne zajednice, preko Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka i podržavajući informisanje na slovačkom jeziku, kako za odrasle, tako i za decu.

„Smatram da su narodni običaji, istorija, kultura i jezik jedna opšta kulturološka vrednost, koja čuva identitet jednog naroda i zato posebno poštujem rad Galerije naivne umetnosti u Kovačici, gde su se afirmisali slikari upravo te tradicionalne slovačke kulture“, rekao je Štatkić i dodao da će „sa zadovoljstvom da otvori dečiju likovnu manifestaciju, koja u samim korenima zaokružuje liniju humanosti i vrednosti slovačke nacionalne zajednice na ovim prostorima“, zaključio je resorni sekretar.

S druge strane, Tvrdonj je upoznao sagovornike sa radom jedne od najznačajnijih institucija kulture za decu u Slovačkoj, koja inače podržava razvoj umetničkih aktivnosti namenjenih svim starosnim kategorijama dece i mladih generacija. Kroz neobične eksperimentalne metode rada, deca se upoznaju sa umetnošću, kroz umetnost.

„Značaj ove institucije ide van granica Slovačke, tako da i deca pripadnici slovačke nacionalne zajednice u Vojvodini, učestvuju u konkursima i aktivnostima BIBIANE“, naglasio je Tvrdonj i dodao da „pored jedinstvenih interaktivnih izložbenih projekata, svake druge godine BIBIANA organizuje međunarodnu konkurentnu izložbu originalnih ilustracija za dečije knjige. Organizuje i Bijenale ilustracija Bratislava (BIB), Međunarodni festival animiranog filma za decu – Bijenalu Animation Bratislavi (BAB), kao i Međunarodni festival alternativnog i marionetskog pozorišta za decu – Sviramo za vas“, naveo je on.

Izvor: Vlada Vojvodine