Sledeće godine bez listi čekanja za radioterapije

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar najavio je danas da će naredne godine biti pušteno u rad šest najsavremenijih linearnih akceleratora – aparata za zračenje, tako da više neće biti lista čekanja za radioterapije.

Lončar je u izjavi za agenciju Tanjug istakao da će novi aparati za zračenje biti dostupni građanima u Kladovu, Nišu, Kragujevcu i Beogradu, i dodao da su u toku radovi na njihovom postavljanju.

Ministar je objasnio da će u oktobru biti završen tender za nabavku najsavremenije verzije sajber noža, kojim se tretiraju tumori grudnog koša, abdomena i kičme.

On je izrazio očekivanje da bi nakon tendera svi radovi mogli biti okončani do proleća, a aparat pušten u rad, i istovremeno najavio da će do kraja godine biti zaposleno više od 1.000 zdravstvenih radnika, kao i da sledi i povećanje plata.

Prema njegovim rečima, ovih dana biće održani razgovori sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kako bi se odredilo koliko mogu da se povećaju plate, i to na realnoj osnovi, a ne iz kredita i pozajmica.

Lončar je istakao i da se konstantno radi na uvođenju novih inovativnih lekova na pozitivnu listu, na kojoj su trenutno 24 leka, ali, kako je dodao, još se ne zna koliko će ih biti do kraja godine, jer na tu odluku utiče više faktora.

Izvor: Vlada Srbije