Skupština usvojila Zakon o dualnom obrazovanju

0

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je danas Zakon o dualnom obrazovanju, koji donosi unapređenje dela srednjeg stručnog obrazovanja u pogledu sticanja kvaliteta dela kompetencija koje su usklađene sa standardima savremenog tehničko-tehnološkog razvoja 21. veka.

Zakonom se uređuje sistem među zainteresovanim stranama, sa jedninstvenim ciljem da mladim ljudima omogući kvalitet znanja koji se stiče na dva mesta, teorijska znanja u školama i praktična znanja u realnom radnom okruženju u komapnijama koje prate tehničko-tehnološki razvoj. Na ovaj način učenici stiču i veštinu upravljanja znanjima.

Učenje kroz rad ne predstavlja za učenike “proste manuelne zadatke”, već programiranje, projektovanje i rukovođenje “pametnim mašinama”, koje su deo savremenih modernih proizvodnih procesa u kompanijama. Sinergija teorijskih i praktičnih znanja omogućena je na nedeljnom nivou u skladu sa planom i programom nastave i učenja. Za učenike u srednjim stručnim školama je posebno bitno karijerno vođenje i savetovanje kome se posebno mesto daje u ovom zakonu.

Sistem kontrole nad sticanjem znanja kroz ovaj zakon osnažen je u sadejstvu dva sistema. U procesu učenja i evaluacije učestvuju nastavnik praktične nastave (koordinator učenja kroz rad) i licencirani ninstruktor iz kompanije (sa položenim didaktičko-pedagoškim veštinama) koji zajedno realizuju, prate i procenjuju učeničko postignuće.

Veoma je bitno naglasiti da po ovom Zakonu učenik nije u radnom odnosu, već u procesu sticanja dela kompetencija koje se odnose na učenje kroz rad, a deo su propisanog nastavnog plana i programa. Učenici kroz ovaj zakon stiču kompetencije na učenju kroz rad koje su neophodne da bi nakon srednjeg stručnog obrazovanja postali stručnjaci i da bi im bilo omogućeno da steknu znanja usklađena sa savremeni tehnološkim razvojem koja mogu da sagledaju u kompanijama.

Dostignutim kvalitetom kompetencija, koji je usklađen sa savremenim tehničko-tehnološkim razvojem, mladi postaju zapošljivi odmah nakon formalnog obrazovanja i na taj način smanjujemo stopu nezaposlenosti mladih do 25 godina. Takođe, dualnim obrazovanjem mladima se omogućava i prolaznost ka višim nivoima obrazovanja. Nadzor nad poverenim poslovima PKS koji se odnosi na sticanje kompetencija u kompanijama, kao i nad celokupnim Zakonom sprovodi MPNTR.

Podršku dualnom obrazovanju pružili su Nemačka, Austrija, Švajcarska, klaster italijanskih kompanija „Konfindustrija“ i Američka privredna komora. Strani investiori ne žele jeftinu radnu snagu, već obrazovane stručnjake koje podržavaju kroz formalni sistem obrazovanja i koji na ovaj način podržavaju kako u svojim tako i u domaćim kompanijama.

Država je do sada dosta novca ulagala u opremanje učionica/radionica. S obzirom da država ne može da priušti opremanje svih učinoca/radionica savremenom opremom, realizacija dela nastave u realnom radnom okruženju omogući će preusmeravanje sredstava u neke druge oblasti kao što je kreiranje novih modernizovanih profila, istraživanja, inovacije u nastavi.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.