Šesti sajam omladinskog turizma

0
Bolnica VITA Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem, prisustvovao je svečanom otvaranju Sajma omladinskog turizma „Youth Fair“ koji već šestu godinu zaredom organizuju Centar za mir, kulturu i turizam, EXIT tim, Fondacija EXIT i Turistička organizacija Grada Novog Sada uz podršku Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada i Studentskog kulturnog centra Novi Sad. Prisutnima su se tim povodom u Gradskoj kući obratili i direktor EXIT Festivala Dušan Kovačević i direktor Turističke organizacije Grada Novog Sada Branislav Knežević.

– Pred nama je šesti Sajam omladinskog turizma, kao najava najpoznatijeg muzičkog festivala u ovom delu Evrope i kao nukleus iz kojeg je krenula ideja da Novi Sad bude Omladinska prestonica Evrope. Upravo odavde, sa ovog sajma, smo krenuli u tu pobedničku trku i doneli prošle godine titulu u naš grad. To smo uspeli svi zajedno, uz veliku podršku države i ponosan sam što imamo ovakav tim mladih, jer to daje snagu da istrajemo i borimo se ne samo u ovoj sferi, već i kad se suočavamo sa problemima iz drugih oblasti. Ono što je možda najlepše od svega vezano za ovu manifestaciju, jeste da su ove devojke i momci otvorili vrata jedne priče koja danas postaje aksiom politike na ovim prostorima, a to je politika saradnje u regionu, povezivanje zemalja Zapadnog Balkana u svim sferama – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Manifestaciju je svečano otvorio Vanja Udovičić koji je naglasio da je Novi Sad istinski grad mladih, jer se u njemu ne priča o omladini samo na ovakvim manifestacijama, već intenzivno i kontinuirano tokom čitave godine.

– Izdejstvovali smo pobedu na međunarodnom nivou, pobedili mnogo razvijenije zemlje u trci za Omladinsku prestonicu Evrope, a Novi Sad može da se diči time da je jedina evropska prestonica i kulture i omladine, čime su zauvek pomerene granice. Narednih sedam dana Novi Sad će biti centar mladih, obrazovanja, kulture, sporta i jednog sveobuhvatnog ogledala Srbije i Vojvodine. Zajednička želja nam je da se mladi gosti sa osmehom vrate u Novi Sad i Srbiju, da prenesu najlepše impresije u svoje gradove i domovinu i da motivišu i svoje vršnjake da dođu kod nas – rekao je Vanja Udovičić.

Kako je naglasio direktor EXIT Festivala Dušan Kovačević Sajam omladinskog turizma iza sebe ima već dve ozbiljne tekovine.

– Prva tekovina Sajma je da kad je osnovan 2012. godine, misija mu je bila da poveže region, a taj cilj je počeo da se ispunjava već dve godine kasnije, širenjerm EXIT-a u Crnu Goru, Rumuniju i ove godine, u Hrvatsku. To je vizija otvorenih granica odakle se šalje jedna pozitivna poruka sa ovih prostora. Druga ozbiljna tekovina Sajma je da je odavde lansirana ideja da Novi Sad bude Omladinska prestonica Evrope, a i to je ubrzo ostvareno – rekao je Dušan Kovačević i naglasio da se u narednim danima očekuje preko 50 000 stranih i domaćih turista koji će posetiti grad.

Direktor TONS-a Branislav Knežević istakao je da će se ove godine, paralelno sa „Youth Fair“ i EXIT festivalom biti održana Konferencija u okviru koje će se održavati niz predavanja i panel diskusija na teme koje mogu biti interesantne organizatorima manifestacija i turističkim organizacijama, kao i GET EXITed – muzički deo festivala koji će okupiti poznata muzička imena sa ciljem da zabavi sve posetioce Sajma.

Sajam će biti održan na Trgu slobode i u Katoličkoj porti neposredno pred muzički festival EXIT 3. i 4. jula, kada Novi Sad postaje centar okupljanja mladih iz celog sveta. Sajam omladinskog turizma, će i ove godine okupiti najatraktivnije omladinske destinacije Balkana. Cilj Sajma je da se kroz zajedničku regionalnu inicijativu Balkan pozicionira kao jedna od najatraktivnijih destinacija za mlade na svetu.

Izvor: Brif.rs