Sednica Saveta za osobe sa posebnim potrebama

0

Povodom Svetskog dana retkih bolesti, koji se obeležava 28. februara, članovi Saveta za osobe sa posebnim potrebama upoznali su se na današnjoj sednici skupštine Grada sa radom i aktivnostima Humanitarnog udruženja Wilson, koje okuplja obolele od Vilsonove bolesti, stručnjake za ovo oboljenje, kao i stručnjake za druge retke bolesti vezane za metaboličke i neurološke procese.

Među aktivnostima, kako je precizirao, jeste i praćenje zdravstvenog i materijalnog stanja članova, a na osnovu dobijenih podataka, udruženje se obraća nadležnim državnim organima i ustanovama i od njih traži adekvatnu zaštitu i pomoć.

Predsednik udruženja podvukao je da je od presudnog značaja upoznavanje javnosti sa obolenjem, karakteristikama ove bolesti, njenim specifičnostima i mogućnostima ranog otkrivanja, što je, kako je ocenio, od presudnog značaja.

“Ukoliko se bolest uoči na vreme, uz adekvatnu doživotnu terapiju, bolest se može držati pod kontrolom. Bolest je jednako zastupljena kod oba pola, lečenje je dugotrajno, te se prvi znaci poboljšanja uoče nakon tri do šest meseci, a do krajnjeg poboljšanja može da prođe i do dve godine”, navodi se u saopštenju.

Neki od simptoma obolelih od Vilsonove bolesti su uvećanje jetre ili slezine, potom simptomi oštećenja centralnog nervnog sistema, koji se prosečno javljaju oko 19 godine života, tremor, poremećaj govora i drugo. Košutić je, na kraju prezentacije, dodao da se dodatne informacije mogu dobiti  i na sajtu udruženja – www.wilson.org.rs

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.