Sednica Mešovite komisije za sukcesiju imovine bivše SFRJ

0
Foto: mfa.gov.rs

Beograd će 13. i 14. decembra biti domaćin sednice Mešovite komisije za sukcesiju imovine bivše SFRJ, na kojoj će glavna tema biti podela preostale diplomatsko-konzularne imovine, najavio je Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije Veljko Odalović, saopštila je Vlada Srbije.

U izjavi za agenciju Tanjug, Odalović je rekao da će jedna od tačaka sednice  biti zajednička prodaja pet objekata, i to dva objekta u Njujorku (zgrada Misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama i rezidencija), kao i objekata u Bonu, Tokiju i Bernu. Razmatraće se i pitanje četiri velika kompleksa – u Adis Abebi, Nju Delhiju, Moskvi i Braziliji, objekata u Kopenhagenu i Varšavi, a biće reči i o umetničkim slikama koje se nalaze u ambasadama ili diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Proces još nije zatvoren, ali je prepoznat potencijalni kupac za objekat Misije Srbije pri UN u Njujorku, a postoje i određene ponude za rezidenciju u Njujorku, dok su ostali objekti još daleko od oglašavanja, a i od same prodaje, napomenuo je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, naša zemlja ostaje pri stavu da se pomenutih pet objekata zajednički proda i da novčana sredstva od prodaje, prema procentima, budu podeljena sukcesorima.

Odalović je podvukao da je uslov Srbije da se prethodno odvoji novac koji smo uložili u plaćanje troškova za objekat rezidencije u Njujorku, iako je ne koristimo od 1992. godine, a da ostatak sredstava bude predmet zajedničke podele.

Kada je reč o objektu u Adis Abebi, precizirao da je problem u nepostojanju dokumentacije koja bi potvrdila naše vlasništvo nad tim objektom, budući da su se svojevremeno Josip Broz Tito i Hajle Selasije dogovorili da razmene objekte, a dogovor, iako je nesporno postojao, nije pretočen u dokumenta na osnovu kojih bi Srbija kod vlasti u Etiopiji mogla da se upiše kao vlasnik, rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, i predstavništvo u Moskvi je problematično jer se u osnovnom međudržavnom sporazumu između SSSR i FNRJ iz 1958. godine navodi da dve države jedna drugoj daju zemljište na korišćenje da na njima izgrade objekte, a sličan problem postoji i sa objektom u Nju Delhiju.

Biće reči i o imovini za koju mi zahtevamo da se briše iz Sporazuma o sukcesiji, jer te imovine ili nema ili nismo njeni vlasnici ili status koji je zapisan ne odgovara činjeničnom stanju, rekao je Odalović.

Odalović je objasnio da je takav slučaj sa objektima u Kopenhagenu i Varšavi, čije vlasti traže od nas da regulišemo budući način korišćenja tih objekata, imajući u vidu da su to objekti koje koristimo po nekim ugovorima o zakupu.

On je ocenio da je dobro da se održi kontinuitet sastanaka, jer Srbija ima ozbiljan interes da ovo pitanje reši, s obzirom na to da je najveći deo imovine koja nije podeljena, imovina koju koristi Srbija – ili je čuva i održava ili je ponegde i koristi, dok sa druge strane, imajući u vidu dotrajalost pojednih objekata i potrebu njihovog održavanja, ne možemo da ulažemo sredstva.

Generalni sekretar je podsetio na to da je kriterijum za podelu umetničkih slika poreklo autora, tako da bi svaka zemlja bivše Jugoslavije trebalo da dobije slike autora sa svojih prostora.

Izvor: Tanjug, Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.