Sećanje na junake Topličkog ustanka

0
Bolnica VITA Novi Sad

„Toplički ustanak je jedini ustanak stanovništva na okupiranoj teritoriji Srbije u Prvom svetskom ratu,“ rekao je otvarajući današnju izložbu „Toplički ustanak 1917-2017.“ u Muzeju Vojvodine pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu,javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dr Milan Micić.

Micić je podsetio da je ustanak trajao je od 21. februara do 25. marta 1917, na području Toplice, Jablanice i Puste reke,a neposredan povod za ustanak bila je prisilna mobilizacija srpskih mladića u bugarsku vojsku.

„Zato je danas prilika da se podsetimo stradanja srpskog naroda, njihovih muka i borbe za slobodom u ime 8.767 ljudi, čija imena su deo ove postavke,“ rekao je dr Micić.

U ume domaćina prisutne je pozdravio direktor Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan, koji je istakao da je i ova izložba sastavni deo obeležavanja jubileja – 100 godina od Prvog svetskog rata. „Postavka pred nama“, dodao je Njegovan,“ gostujuća je izložba Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja, gde smo mi u prethodnom periodu odneli našu izložbu o dobrovoljcima iz Dobrudze (Rumunija)“.

O detaljima Topličkog ustanka govorio je istoričar dr Saša Marković, a na otvaranju su prisustvovali i autori izložbe Darko Žarić iz Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju i Milan Stojanović iz Istorijskog arhiva u Prokuplju.

Izvor: Brif.rs