Saveti za međunacionalne odnose još jedan korak ka EU

0

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da funkcionisanje saveta za međunacionalne odnose predstavlja još jedan korak u ispunjenju obaveza koje je Srbija preuzela u okviru evropskih integracija, a posebno poglavlja posvećenih vladavini prava.

Kuburović je, na predstavljanju Posebnog izveštaja zaštitnika građana o savetima za međunacionalne odnose, istakla da su dobrosusedski međunacionalni odnosi osnova za razvoj tolerancije, jedne od osnovnih vrednosti modernog društva.

Ona je naglasila da je zbog toga bitno da na lokalnom nivou postoji telo koje će svim nacionalnim zajednicama omogućiti da zajedno razmatraju pitanja međuetničkih odnosa i ostvarivanja prava nacionalnih manjina, dodavši da to, međutim, nije u dovoljnoj meri zaživelo, na šta ukazuje i izveštaj zaštitnika građana.

Vlada Srbije se, kako je istakla, kroz Akcioni plan za Poglavlje 23 i Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, obavezala na to da će preduzeti mere za uspostavljanje i delotvorno funkcionisanje saveta za međunacionalne odnose na lokalnom nivou.

Prema njenim rečima, tim dokumentima je predviđen niz zakonodavnih i institucionalnih promena i mera za unapređenje tolerancije, razumevanja i saradnje.

Kuburović je posebno istakla značaj zaštitnika građana, koji je, uz druge nezavisne državne organe, zauzeo važno mesto u Poglavlju 23.

Ona je rekla da su tim poglavljem predviđene mere za jačanje kapaciteta zaštitnika građana i ostalih nezavisnih državnih organa, koje se već sada realizuju u praksi.

Te mere se odnose i na jačanje kapaciteta kroz kontinuirano popunjavanje radnih mesta, kao i na izmene Zakona o zaštitniku građana u cilju jačanja nezavisnosti i unapređenja efikasnosti njegovog rada.

Kuburović je ukazala i na važnost ispunjavanja preporuka zaštitnika građana, pri čemu je Ministarstvo pravde, postupajući po preporukama pokrajinskog ombudsmana, izmenilo javnobeležničku tarifu, čime su stranke u postupku pred javnim beležnikom koji ne poznaje jezik manjine oslobođene plaćanja troškova prevođenja i naknade za angažovanje tumača.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izrazio je nadu da će Izveštaj doprineti prevazilaženju problema kada su u pitanju saveti za međunacionalne odnose na nivou nacionalno mešovitih opština i gradova, budući da ta radna tela nisu zaživela u potpunosti u praksi.

Akcionim planom za Poglavlje 23 Srbija je preuzela obavezu da promoviše uspostavljanje i delotvorno funkcionisanje tih saveta na lokalnom nivou u svim opštinama sa etnički mešovitim stanovništvom.

Imamo i preporuku Komiteta ministara Saveta Evrope u pogledu podsticanja osnivanja i delotvornog funkcionisanja saveta, rekao je Pašalić.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.