Saradnja sa zdravstvom radi zaštite dece na internetu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić ocenila je danas da je saradnja Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu sa predstavnicima zdravstvenog sektora u Srbiji od izuzetnog značaja.

Matić je tim povodom objasnila da su prekomerna upotreba novih tehnologija i stvaranje zavisnosti kao posledica toga prepoznati kao problemi koje je potrebno suzbijati radi zaštite dece prilikom korišćenja IKT-a.

U skladu sa tim, kako je navela, u tehničkim obukama za korišćenje aplikacije Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, koje sprovodi Ministarstvo, do sada je učestvovalo približno sto zdravstvenih radnika u Srbiji.

Tokom tih obuka, neposredno od radnika u zdravstvu dobijane su preporuke koje se tiču edukacije dece za njihovu bezbednost na internetu, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, oni smatraju da takve edukacije treba sprovoditi već u 3. i 4. razredu osnovne škole, kada se može preventivno delovati na svest o rizicima prilikom korišćenja digitalnih tehnologija.

Matić je napomenula da su operateri kontakt centra posetili 17 domova zdravlja na teritoriji Beograda, gde su direktorima, pedijatrima školskih dispanzera i psiholozima pružili tehničke instrukcije za rad na aplikaciji, koje će im ubuduće pomoći u prihvatanju i rešavanju predmeta prosleđenih od strane kontakt centra.

Obuke su održane i u domovima zdravlja u Aranđelovcu, Zrenjaninu, Smederevu i Sremskoj Mitrovici, a do 15. avgusta biće sprovedene i u Rumi, Valjevu, Pančevu, Novom Sadu, Smederevu, Staroj Pazovi, Požarevcu i Šapcu, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izvor: Vlada Srbije