Saradnja sa Unicefom u edukaciji dece o bezbednosnim izazovima

0
Bolnica VITA Novi Sad

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i šef Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo razgovarali su danas u Beogradu o mogućnostima uspostavljanja saradnje u oblasti obrazovanja dece na temu bezbednosti.

Ministar Stefanović podsetio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova nedavno sa Ministarstvom prosvete potpisalo Protokol o saradnji na programu „Osnovi bezbednosti dece“,  zahvaljujući kome će od septembra u osnovne škole biti uveden novi fakultativni predmet o bezbednosti dece, a čiji je primarni cilj prevencija.

Šef Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Sen Lo podržao je ideju da se u  školama angažuju obučeni policajci koji će deci objasniti kako da prepoznaju rizične situacije i kako da se u njima ponašaju, istakavši da je to u saglasnosti sa programima i aktivnostima UNICEF –a u Srbiji.

Ministar Stefanović je objasnio da će se aktivnosti sprovoditi u saradnji sa  Ministarstvom prosvete i da će deca na taj način imati mogućnost da se upoznaju sa radom policije i da razgovaraju sa policajcima o bezbednosnim problemima.

Stefanović se zahvalio Sen Lou na spremnosti UNICEF-a da podrži pripremu određenih predavanja.

Stefanović i Sen Lo razgovarali su o mogućnosti unapređenja saradnje u oblastima obrazovanja dece na temu u bezbednosti u saobraćaju i na internetu, opasnosti od droge i alkohola, vršnjačkog nasilja, trgovine ljudima, kao i ponašanja u vanrednim situacijama.

 Izvor: MUP