Saradnja sa Unicefom na unapređenju prava dece u sudskim postupcima

0

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović i direktor Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo razgovarali su danas o unapređenju prava dece u sudskim postupcima i položaju maloletnih učinilaca krivičnih dela, istakavši pritom da maloletna deca moraju imati poseban tretman u toku sudskog postupka.

Kuburović je istakla da se aktivnosti koje se sprovode na nacionalnom nivou kroz saradnju sa Unicefom poklapaju sa aktivnostima iz Akcionog plana za Poglavlje 23, posebno u delu koji se odnosi na unapređenje prava deteta kao svedoka ili oštećenog i unapređenje položaja maloletnih počinioca krivičnih dela.

Sen Lo je izrazio zahvalnost Kuburović na saradnji u oblasti reintegracije maloletnih učinilaca krivičnih dela, zaštite dece žrtava i svedoka krivičnih dela od sekundarne viktimizacije, kao i učešća dece u građanskim sudskim postupcima i jačanju kapaciteta pružalaca besplatne pravne pomoći da odgovore na kršenja prava deteta.

Kuburović i Sen Lo su ocenili da maloletna deca, bilo da su žrtve, svedoci ili počinioci krivičnih dela, moraju imati poseban tretman u toku sudskog postupka, poput posebnog načina saslušanja.

Istovremeno, Kuburović je rekla da je planirano usvajanje novog zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela, koji će, kako je objasnila, unaprediti mogućnost sudija i tužilaca za maloletnike da određuju vaspitne naloge, koji su se izuzetno dobro pokazali u praksi u četiri grada u Srbiji.

Ona je objasnila da ovi nalozi predstavljaju alternativnu meru kažnjavanja maloletnika, u smislu rada u javnom interesu, praćenja rezultata njihovog daljeg školovanja i kvaliteta saradnje sa socijalnim radnikom.

U razgovoru je istaknuto da je cilj tih vaspitnih naloga da utiču na pravilan razvoj maloletnika i jačanje lične odgovornosti, kako ubuduće ne bi činili krivična dela.

Kuburović je ukazala na dobre rezultate u primeni novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji takođe prepoznaje decu kao svedoke ili žrtve, a čije je usvajanje pozdravio Sen Lo.

Ona je dodala i da je u pripremi nacrt zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji naročitu pažnju posvećuje detetu kao žrtvi ili oštećenom u sudskom postupku.

Kuburović i Sen Lo su konstatovali da je neophodan nastavak saradnje Srbije i Unicefa u pogledu poboljšanja pristupa pravdi za svu decu, unapređenja rodne ravnopravnosti i stvaranja uslova da oni iz ugroženih grupa žive bez diskriminacije i nasilja, a koja će biti realizovana kroz buduće projekte, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.