Saradnja sa Unicefom i UNHCR-om na zaštiti dece migranata bez pratnje

0
Bolnica VITA Novi Sad
Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Vladimir Ilić razgovarao je danas sa predstavnicima Unicefa i UNHCR-a o daljoj zaštiti dece migranata bez pratnje.

 

Ilić je tom prilikom istakao da su dogovoreni dalji koraci u zaštiti dece migranata koja bez pratnje prelaze granice, čineći posebno ranjivu kategoriju izloženu eksploataciji i zloupotrebi.

On je podsetio na to da su u Srbiji deca migranti bez pratnje roditelja pod privremenom starateljskom zaštitom centara za socijalni rad, da je svakom detetu obezbeđen smeštaj i zdravstvena zaštita i pristup svim pravima, kao i ostaloj deci u Srbiji.

Takođe, kako je dodao, radi se i na osnaživanju hranitelja za brigu o deci u situacijama migracije.

Predstavnici Unicefa i UNHCR-a istakli su da su zadovoljni postignutim dogovorom i pojačanim naporima da se učini više na boljoj zaštiti prava dece migranata i da se migrantske porodice održe na okupu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Unicefa u Srbiji – Severin Leonardi, Mustafa Hasan i Vesna Dejanović i predstavnici UNHCR-a – Džon Endru Jang i Ljubinka Mitrović, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvor: Vlada Srbije