Saradnja sa UN u oblasti rodne ravnopravnosti

0
Foto: srbija.gov.rs
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević održao je danas sastanak sa predstavnicama Ujedinjenih nacija na kojem je dogovorena saradnja za naredni period u oblastima rodne ravnopravnosti i antidiskriminacione politike.

Takođe, u razgovoru je bilo reči i o zakonu o rodnoj ravnopravnosti, koji je jedan od prioriteta resornog ministarstva, pri čemu je ukazano na potrebu da to zakonsko rešenje bude u potpunosti primenjivo u praksi, u čemu će ključnu ulogu imati upravo to ministarstvo.

Tema razgovora bila je i uvođenje nacionalne SOS telefonske linije, i u skladu sa tim je dogovoreno da se u narednom periodu uspostavi dalja saradnja na tom konkretnom polju, imajući u vidu opredeljenje i neophodnost da SOS linija bude uspostavljena na sistemski način od strane države.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra u Sektoru za međunarodnu saradnju Jovana Milovanović i pomoćnik ministra u Sektoru za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti Nina Mitić.

Delegaciju UN predvodili su zamenik stalnog predstavnika Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Steliana Nedera, koordinator zajedničkog projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama“ Maja Branković-Đundić i programski analitičar za socijalno uključivanje i rodnu ravnopravnost Jelena Tadžić.

Izvor: Vlada Srbije