Saradnja sa Rusijom u oblasti nauke i inovacija

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da je za Srbiju korisno da se u razvoju nauke i inovacija u budućnosti oslanja i na znanja iz Rusije, najavivši realizaciju konkretnih zajedničkih projekata u tim oblastima.

Popović, koji je danas zajedno sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom posetio Istraživačku stanicu „Petnica“, istakao je da postoje ogromni potencijali za saradnju srpskih i ruskih naučno-istraživačkih instituta i univerziteta, kao i inovacionih centara pri univerzitetima.

On je rekao da posebno veliki prostor za razmenu znanja vidi u sferi fizike, informacionih tehnologija, nanotehnologija, kosmičkih tehnologija, medicini i odbrambenoj industriji.

Razvoj inovacija i visokih tehnologija u ovim oblastima važan je za podizanje konkurentnosti privrede Srbije, naglasio je ministar, dodavši da je dogovorena konkretna saradnja stanice „Petnica“ i istaživačkih i obrazovnih centara u Rusiji.

Očekujem da već u sledećih godinu dana značajno povećamo obim razmene učenika i nastavnog kadra iz Srbije i Rusije u cilju zajedničkog rada na naučnim i inovativnim projektima, rekao je Popović.

Čepurin je istakao da je impresioniran onim što je imao priliku da vidi u „Petnici“, dodajući da su razvoj fundamentalnih istraživanja i ulaganje u inovacije i nauku preduslovi za ekonomski napredak svake države.

On je izrazio očekivanje da će saradnja Srbije i Rusije u nauci u narednom periodu biti još intenzivnija i uspešnija, kao i nadu da će sve zemlje nastaviti da zajednički razvijaju svoje naučne potencijale, budući da je to ključ uspešnog rada.

Izvor: Vlada Srbije