Saradnja sa NVO u borbi protiv diskriminacije

0

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da je u finalnoj fazi proces donošenja zakona o zabrani diskriminacije, koji će, kao krovni normativni dokument, uređivati ovu oblast.

Đorđević je na sastanku sa predsednikom Fonda za političku izuzetnost Sonjom Liht, kojem je prisustvovala i državni sekretar Stana Božović i pomoćnik ministra Nina Mitić, iskazao zahvalnost predstavnicima te nevladine organizacije na spremnosti za saradnju u kreiranju nove strategije prevencije i zaštite od diskriminacije.

Božović je tom prilikom objasnila da će Sektor za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti biti nosilac aktivnosti praćenja sprovođenja strategije prevencije i zaštite od diskriminacije i pratećeg akcionog plana.

Mitić je ukazala na to da je za donošenje zakona o zabrani diskriminacije potrebna saradnja državnog sektora sa civilnim društvom i nevladinim organizacijama, kao i transparentnost u vidu javne rasprave.

Liht je izrazila želju da Beogradski fond za političku izuzetnost bude saradnik Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u izradi i realizaciji nove strategije prevencije i zaštite od diskriminacije, kao i da svojim dosadašnjim iskustvom u toj oblasti pruži doprinos obezbeđivanju zaštite osetljivih društvenih grupa.

Sagovornici su postigli saglasnost oko buduće saradnje u oblastima borbe protiv diskriminacije i podizanja nivoa socijalnog uključivanja.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.