Saradnja i ekonomske reforme ključ evropske perspektive Zapadnog Balkana

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas na prvoj plenarnoj sednici Konferencije o svetskoj politici (World Policy Conference – WPC), koja se od 3. do 5. novembra održava u Marakešu, u Kraljevini Maroko.

Brnabić je zajedno sa premijerom Albanije Edijem Ramom, koji je takođe učestvovao na panelu, razgovarala sa Tijerijem de Monbrijlom, osnivačem i predsedavajućim Konferenciji o svetskoj politici, o izazovima sa kojima se susreću Zapadni Balkan i Jugoistočna Evropa, kao i o zajedničkoj budućnosti u EU.

Region Zapadnog Balkana, uprkos političkim, ekonomskim i društvenim izazovima sa kojima se suočava, mora da se posveti izgradnji dobrih odnosa, stabilnosti i napretku, zaključak je razgovora predsednika vlada Srbije i Albanije.

Premijeri su postigli saglasnost o tome da je potrebno nastaviti i produbiti saradnju na osnovu zajedničkih interesa i ciljeva o evropskoj budućnosti regiona.

Srbija je snažno posvećena regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju, jer je ekonomija ključni pokretač svih integrativnih procesa i daljeg razvoja svih zemalja regiona, naglasila je Brnabić.

Kosovo i jednostrano proglašena nezavisnost, koju Srbija ne priznaje, ostaje tačka neslaganja između Srbije i Albanije. Sagovornici su se saglasili da ipak postoje brojne teme oko kojih postoji saglasnost i saradnja.

Izvor: Vlada Srbije

POSTAVI ODGOVOR