SAHRANA FIDELA KASTRA: Povorka sa posmrtnim ostacima stigla na groblje

0
Bolnica VITA Novi Sad

Pogrebna povorka sa posmrtnim ostacima bivšeg kubanskog lidera Fidela Kastra stigla je danas na groblje u Santjagu, na istoku Kube – kolevci revolucije čiji je predvodnik bio.

Povorka je, posle sedmice odavanja pošte i masovnih okupljanja širom zemlje u čast lidera preminulog 25. novembra u 90. godini, prošla kroz masu od više hiljada Kubanaca koji su izašli na ulice da se oproste od svog revolucionalnog lidera, javljaju agencije.

Iz mase se čulo „Živeo Fidel“ i reči nacionalne himne, dok se vozilo u kome je urna sa pepelom kretalo ka groblju Santa Ifigenija, gde će biti održana skromna sahrana, nedaleko od mauzoleja u kojem počiva heroj kubanske nezavisnosti iz 19. veka, Hoze Martin.

U trenutku kada je povorka stigla na groblje u 07:15 sati po lokalnom vremenu, u Santjagu je ispaljen 21 plotun u Fidelovu čast, navodi AP.

Sahrana je zatvorena za javnost i neće biti prenošena uživo na televiziji kao što se očekivalo.

Predsednik Kube Raul Kastro u subotu uveče je predvodio masovni, završni skup u čast svog brata na Trgu Revolucije u Santjagu, zaklevši se pred njegovim posmrtnim ostacima da će braniti bratstvo i socijalizam, prenosi AFP.

Takođe je najavio da će kubanska skupština kasnije ovog meseca usvojiti zakon kojim će, po Fidelovoj želji, biti zabranjeno da se ulice nazivaju po njemu i da se u njegovu čast podižu spomenici, biste i statue.

„Mnogo sam tužna što smo izgubili oca“, kaže Marta Loida, 36-godišnja profesorka univerziteta koja je sedela na zemlji držeći sliku Fidela Kastra posle Raulovog govora.

Izvor: Tanjug