Ruska škola u Beogradu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Prva žena kosmonaut, Ruskinja Valentina Terješkova i bajkeri bliski šefu ruske države Noćni Vukovi mogli bi se zajedno naći u Beogradu 1. septembra, kako bi prisustvovali početku rada prve privatne ruske škole, među čijim budućim učenicima možda bude i prvi srpski kosmonaut.

Da nije reč o šali, potvrđuje menadžer Prve međunarodne ruske škole „Valentina Terješkova“ u Beogradu Boško Kozarski.

„Cilj nam je da uz pomoć Ruske svemirske agencije među našim budućim učenicima pronađemo kandidata za Vojnu gimnaziju u Rusiji, koji bi, za nekih 25 godina, možda postao prvi srpski kosmonaut“, kaže Kozarski.

On ističe da je ovo prva privatna ruska škola van teritorije Ruske Federacije, jer Rusija van svojih granica ima škole isključivo pri diplomatskim predstavništvima, kakva postoji i u Beogradu već više decenija.

Kozarski ističe da je u ovom trenutku interesovanje za upis u školu veće od kapaciteta i da je zato prijemna procedura prilično stroga.

Krajnji cilj je, navodi, stvaranje elitne generacije učenika, koji će nakon 11 razreda zauzeti važna mesta na ruskim i srpskim univerzitetima.

„U septembru upisujemo dva odeljenja prvog i jedno odeljenje drugog razreda, svaki razred prima 20 učenika, a nastavni program je tradicionalno ruski, što znači na primer slavljenje praznika poput Dana slovenske pismenosti Ćirila i Metodija, a ne slavljenje Noći veštica“, kaže Kozarski.

Izvor: Tanjug