RTB Bor ostvario sedam puta veću zaradu nego prošle godine

0

Kada se od ostvarenih prihoda za ovu godinu odbije sve osim amortizacije, računica pokazuje da će RTB Bor zabeležiti sedam puta veću zaradu nego prošle godine, odnosno 73 miliona dolara, izjavio je danas generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

Na ovakav uspeh, ove godine uticala je za petinu veća proizvodnja iz sopstvenih rudnika i skok cene bakra, rekao je Spaskovski Tanjugu.

Prema njegovim rečima, otkopano je 18 miliona tona rude, dobijeno 235.000 tona suvog koncentrata i proizvedeno 43.000 tona katodnog bakra, 700 kilograma zlata i pet tona srebra.

Troškovi metalurške prerade znatno su niži od prošlogodišnjih zbog stabilnog i preciznog rada nove topionice RTB.

“Jedini srpski proizvođač bakra, zlata i ostalih plemenitih metala – Rudarsko-topioničarski basen Bor – prihodovao je ove godine 303 miliona dolara, odnosno 38 odsto više nego prošle godine. Na veće prihode u 2017. uticala je 18 odsto veća proizvodnja iz sopstvenih rudnika, ali i za petinu jača cena bakra. U isto vreme, rashodi kompanije nisu rasli paralelno sa prihodima, već su u ovoj godini tek za devet procenata veći od prošlogodišnjih i iznose 230 miliona dolara”, naveo je Spaskovski.

Na prihode kompanije uticala je i cena proizvodnje katodnog bakra po toni, koja je za 13 odsto niža od prošlogodišnje. Proizvodnja tone katodnog bakra u 2017. koštala je RTB 4.414 dolara, dok je u 2016. ovaj trošak po toni katode vredeo 5.060 dolara.

Cena je danas niža prvenstveno zbog manjih troškova metalurške prerade, a za to je, svakako, zaslužna nova topionica i njen rad punim kapacitetom i po dizajniranim parametrima.

“Više nema režima “stani-kreni”, pogubnog po kompaniju u doba saniranja svih posledica požara u Fabrici sumporne kiseline 2015. godine, a koji je fiksne troškove Topionice od 100.000 dolara dnevno, radila ona ili ne, drastično pogoršavao. Zato je i učešće metalurgije u strukturi cene koštanja tone bakra proizvedenog u RTB-u Bor triput veće od doprinosa koji je dalo rudarstvo”, rekao je Spaskovski.

U prosečnoj ceni od 4.414 dolara za tonu proizvedene katode, metalurgija je troškove oborila za 28 odsto i svela proizvodnju katode sa prošlogodišnja 884 dolara za tonu, na 631 dolar.

Rudarstvo je, u isto vreme, uspelo da snizi troškove za devet odsto i lanjsku cenu 4.176 dolara po toni obori na 3.783 dolara.

“U RTB-u Bor ove godine otkopano je 18 miliona tona rude čijom je flotacijskom preradom dobijeno 235.000 tona suvog koncentrata. Metalurškom preradom nakon toga proizvedeno je 43.000 tona katodnog bakra, 700 kilograma zlata i pet tona srebra. Izraženo u procentima, proizvodnja bakra u koncentratu veća je deset odsto u odnosu na prošlu godinu, a metalurška (i to iz sopstvenih sirovina) za 18 procenata”, kazao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

“Permanentan rad na ekonomiji poslovanja ogleda se i u hroničnoj borbi kompanije sa troškovima. Za ubedljiviju pobedu na tom polju RTB se ove godine opremio instrumentima za kontrolu praćenja potrošnje goriva, instalirao video-nadzor na svim osetljivim pozicijama i desetkovao usluge “trećih lica”, rekao je Spaskovski.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.