Rigorozna kontrola autobusa i vozača pred ekskurzije

0

Đačke eksurzije su nešto što svi pamtimo i one uvek treba da ostanu u najlepšem sećanju. Bezbedno putovanje dece osnovni je preduslov za to. Dok đaci srednjih i osnovnih škola sa nestrpljenjem čekaju da se smeste u autobuse i krenu na ekskurziju, pripadnici Uprave saobraćajne policije, kako bi njihovo putovanje bilo bezbedno, kontrolišu autobuse i vozače.

Zaštita bezbednosti dece je prioritet i osnovni cilj kontrola, koje će se obavljati tokom maja i juna. Kontrole će biti veoma restriktivne i po cenu otkazivanja ekskurzije neće se dozvoliti da se krene na put, ukoliko autobusi i vozači ne budu ispunjavali sve propisane uslove, poručuju iz saobraćajne policije.

„Prilikom kontrole proverava se posedovanje odgovarajuće dokumentacije za vozila i vozače, zatim tehnička ispravnost autobusa, alkoholisanost vozača, kao i poštovanje propisa o radnom vremenu i korišćenju propisanih pauza i odmora“, kaže Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova za Policiju danas.

Prema njegovim rečima, ukoliko autobus kojim se učenici prevoze poseduje potvrdu da je tehnički ispravan, ali ne i oznaku da se radi o odgovarajućem prevozu dece, prevoznik može otkloniti takvu nepravilnost bez pravnih posledica.  S druge strane, u slučaju da prevoznik ne obezbedi odgovarajuću potvrdu, neće se dozvoliti  da prevozi decu.

„Vozač za koga se alkotestiranjem utvrdi da je pod dejstvom alkohola odmah će biti isključen iz saobraćaja i protiv njega će biti podneta prekršajna prijava“, naglašava naš sagovornik.

Prošle godine Upravi saobraćajne policije prijavljeno je 9.719 ekskurzija, pregledano je 15.856 autobusa namenjenih za prevoz đačkih ekskurzija, a zbog utvrđenih nepravilnosti, osam autobusa je isključeno iz saobraćaja.

Takođe, jedanaest vozača autobusa isključeno je iz saobraćaja pre polaska na put i jedan za vreme ekskurzije.

Praksa je da direktori škola pravovremeno, a najkasnije 48 časova pre otpočinjanja ekskurzije, obaveste nadležnu organizacionu jedinicu Ministarstva unutrašnjih poslova o prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju autobusa, kako bi policijski službenici saobraćajne policije mogli da realizuju kontrolu autobusa i vozača pre početka vožnje.

„Međutim, treba napomenuti da će, ukoliko prilikom redovne kontrole saobraćaja policijski službenici posumnjaju u ispravnost autobusa koji prevozi decu, obaviti kontrolu“, kaže Radenković i apeluje na sve prevoznike i vozače autobusa da poštuju odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, kako bi deca bezbedno putovala na ekskurzije.

Policajci sa kojima smo razgovarali neposredno posle obavljene kontrole autobusa, ističu da su i oni roditelji i da im je jedino bitno da deca bezbedno putuju. Zato svoj posao shvataju maksimalno ozbiljno i neće dozvoliti da autobus koji ima i najmanji propust krene na put.

Izvor: MUP

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.