Rigorozna kontrola autobusa i vozača pred ekskurzije

0
Bolnica VITA Novi Sad

Đačke eksurzije su nešto što svi pamtimo i one uvek treba da ostanu u najlepšem sećanju. Bezbedno putovanje dece osnovni je preduslov za to. Dok đaci srednjih i osnovnih škola sa nestrpljenjem čekaju da se smeste u autobuse i krenu na ekskurziju, pripadnici Uprave saobraćajne policije, kako bi njihovo putovanje bilo bezbedno, kontrolišu autobuse i vozače.

Zaštita bezbednosti dece je prioritet i osnovni cilj kontrola, koje će se obavljati tokom maja i juna. Kontrole će biti veoma restriktivne i po cenu otkazivanja ekskurzije neće se dozvoliti da se krene na put, ukoliko autobusi i vozači ne budu ispunjavali sve propisane uslove, poručuju iz saobraćajne policije.

„Prilikom kontrole proverava se posedovanje odgovarajuće dokumentacije za vozila i vozače, zatim tehnička ispravnost autobusa, alkoholisanost vozača, kao i poštovanje propisa o radnom vremenu i korišćenju propisanih pauza i odmora“, kaže Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova za Policiju danas.

Prema njegovim rečima, ukoliko autobus kojim se učenici prevoze poseduje potvrdu da je tehnički ispravan, ali ne i oznaku da se radi o odgovarajućem prevozu dece, prevoznik može otkloniti takvu nepravilnost bez pravnih posledica.  S druge strane, u slučaju da prevoznik ne obezbedi odgovarajuću potvrdu, neće se dozvoliti  da prevozi decu.

„Vozač za koga se alkotestiranjem utvrdi da je pod dejstvom alkohola odmah će biti isključen iz saobraćaja i protiv njega će biti podneta prekršajna prijava“, naglašava naš sagovornik.

Prošle godine Upravi saobraćajne policije prijavljeno je 9.719 ekskurzija, pregledano je 15.856 autobusa namenjenih za prevoz đačkih ekskurzija, a zbog utvrđenih nepravilnosti, osam autobusa je isključeno iz saobraćaja.

Takođe, jedanaest vozača autobusa isključeno je iz saobraćaja pre polaska na put i jedan za vreme ekskurzije.

Praksa je da direktori škola pravovremeno, a najkasnije 48 časova pre otpočinjanja ekskurzije, obaveste nadležnu organizacionu jedinicu Ministarstva unutrašnjih poslova o prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju autobusa, kako bi policijski službenici saobraćajne policije mogli da realizuju kontrolu autobusa i vozača pre početka vožnje.

„Međutim, treba napomenuti da će, ukoliko prilikom redovne kontrole saobraćaja policijski službenici posumnjaju u ispravnost autobusa koji prevozi decu, obaviti kontrolu“, kaže Radenković i apeluje na sve prevoznike i vozače autobusa da poštuju odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, kako bi deca bezbedno putovala na ekskurzije.

Policajci sa kojima smo razgovarali neposredno posle obavljene kontrole autobusa, ističu da su i oni roditelji i da im je jedino bitno da deca bezbedno putuju. Zato svoj posao shvataju maksimalno ozbiljno i neće dozvoliti da autobus koji ima i najmanji propust krene na put.

Izvor: MUP