Rešeno blizu 1,7 miliona starih izvršnih predmeta

0

Od početka primene Zakona o izvršenju i obezbeđenju 1. juna 2016. godine do danas rešeno je blizu 1,7 miliona starih izvršnih predmeta, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović na završnoj konferenciji projekta „Unapređenje efikasnosti pravosuđa“, koja je održana u Hotelu „Metropol“, navedeno je u saopštenju.

„Koliki je uspeh postignut govori činjenica da se na kraju 2015. godine u srpskim sudovima nalazilo 1.793.187 starih izvršnih predmeta“, naglasila je Kuburović i dodala da Ministarstvo pravde pažljivo prati primenu Zakona o izvršenju i obezbeđenju i planira izradu određenih normativnih intervencija u toku 2018. godine u cilju unapređenja pravnog okvira za izvršenje.

Ona je rekla da je tim rezultatima u mnogome doprineo projekat „Unapređenje efikasnosti pravosuđa“, čiju je značajnu podršku imalo Ministarstvo pravde u sprovođenju niza mera. Kuburović je navela da je to jedan od najuspešnijih projekata, jer imamo merljive i konkretne rezultate u različitim oblastima.

Kuburović je rekla da su ti rezultati, pored smanjenja broja starih izvršnih predmeta, ostvareni i u unapređenju medijacije i alternativnih načina rešavanja sporova i unapređenju elektronske razmene podataka, koja će sudijama, tužiocima, javnim izvršiteljima i beležnicima omogućiti da u realnom vremenu dobijaju konkretne podatke od nadležnih organa i da više ne postoji razmena podataka u papiru, navedeno je u saopštenju Ministarstva pravde.

Ministarka pravde je navela da je još uvek nezadovoljavajući broj predmeta koji se do sada rešavao putem alternativnih metoda rešavanja sporova, pre svega zbog odsustva sistemskih mera svih relevantnih institucija i organa.

„Proteklo je skoro tri godine od početka primene zakona, i statistika ukazuje da su neophodne veće, koordinirane intervencije da bi sistem zaživeo i trend povećanja priliva prvostepenih parničnih predmeta konačno opao“, rekla je Kuburović i dodala da je zbog toga krajem juna ove godine doneto zajedničko Uputstvo Vrhovnog kasacionog suda, Visokog saveta sudstva i Ministarstva pravde za unapređenje medijacije.

Ona se zahvalila Delegaciji EU u Srbiji na dosadašnjoj pomoći koju Srbija dobija u cilju ubrzavanja procesa pridruživanja EU.

Izvor: mpravde.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.