Regionalizacija brži put za ulazak u EU

0
Bolnica VITA Novi Sad

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da kroz Berlinski proces i zajedničke projekte naša zemlja i države u okruženju mogu brže stići do Evropske unije.

Dačić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), istakao da je Srbija jedna od zemalja koja se ne plaši regionalizacije i pokušava da artikuliše svoje interese u regionu.

Regionalizacija nije zamena za Uniju, već treba samo da nam pomogne da brže uđemo u EU, objasnio je on i dodao da smo zbog toga posebno zahvalni Nemačkoj.

Prvi potpredsednik Vlade je napomenuo da je sada pravo vreme za pitanje kada će naša zemlja ući u EU, koje je predsednik Republike Aleksandar Vučić postavio briselskim zvaničnicima, jer se sada pravi budžet za period od 2020. do 2027. godine.

Prema njegovim rečima, ako u budžetu koji se donosi za sedam godina nema planiranih sredstava namenjenih za ulazak novih zemalja u EU, mislimo da će se onda ta tema odugovlačiti.

Srbija, kako je ukazao, ima jednu specifičnost koja joj otežava položaj, a to je da su pregovori o ulasku u EU uslovljeni dinamikom i razvojem dijaloga sa Prištinom, što, kako je ocenio, nije pošten pristup.

Dačić je naglasio da je veoma važno i što jedan broj zemalja koje su članice Unije, poput Grčke i Bugarske, pomaže Srbiji da što brže pristupi EU.

Mi sebe ne oslobađamo odgovornosti da otvorimo i zatvorimo poglavlja, a to znači da harmonizujemo naše zakonodavstvo i društveni sistem sa evropskim vrednostima. Ovde je reč o političkoj odluci koja nakon toga treba da usledi, odnosno o tome kada će biti prijem novih članica u EU, podvukao je on.

Dačić je podsetio na to da je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao da se do 2020. godine ne planira prijem novih članica, pri čemu su u pregovaračkom procesu najdalje otišle Crna Gora i Srbija.

Izvor: Vlada Srbije