Reforma javne uprave ključna za napredak Srbije

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić razgovarao je danas sa novim šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem o aktivnostima resornog ministarstva i važnosti nastavka započetih reformi.

Ministar Ružić je istakao da je reforma javne uprave jedan od tri stuba evropske politike proširenja i da se na ovom polju ugledamo na EU.

„Vlada Srbije svesna je značaja reformi držane i lokalne uprave i javnih službi, kao i pozitivnih posledica koje one imaju na kvalitet usluga koje se pružaju građanima i privredi, ali i na racionalnizaciju budžetskih troškova“, rekao je Ružić.

„Usvajanjem i pripremom propisa koji utvrđuju osnove ovog sistema započeli smo ovu reformu od temelja i to ne samo zbog evropskog puta, već zbog nas samih“.

Ministar je naveo da je u tom cilju usvojen ili u fazi pripreme set od oko 18 propisa koji omogućavaju efikasnu, i građanima i privredi bližu upravu i službe, ali i bolje ostvarivanje prava građana i nacionalnih manjina.

Ambasador Fabricise složio da su reforme javne uprave ključne za Srbiju i za pregovore sa EU i pohvalio ministra za uložene napore.

„Reforma javne uprave je veoma složen, ali neophodan proces u Srbiji, kao iu državama članicama EU. Reforma javne uprave ima za cilj povećanje efikasnosti i transparentnosti javne uprave, jačanje poverenja građana Srbije, privatnog sektora i stranih investitora, kao i za održivost finansija „, rekao je Sem Fabrici.

On je izrazio očekivanja da će reforme i dalje biti sprovedene prema planu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstva finansija

Izvor: Tanjug/RTV