Reforma javne uprave ključ za pokretanje Srbije

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Tirani da je reforma javne uprave, kao treći stub u procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji, jedan od prioriteta Vlade i da je naša zemlja na čvrstom reformskom putu.

Brnabić je, učestvujući na regionalnoj konferenciji o izvršavanju javnih usluga u zemljama zapadnog Balkana – „Inicijative i inovacije na putu ka EU“, istakla da je resorno ministarstvo kao glavni koordinator procesa reforme javne uprave u Srbiji potpuno posvećeno postizanju održivih rezultata u tom sektoru.

Ona je, ocenjujući da je to veoma složen proces, objasnila da reforma javne administracije podrazumeva sinergiju između državnih institucija i sintezu javnih politika, koje zajedno treba da rezultiraju modernom upravom kao servisom građana.

Kada su u pitanju lokalne samouprave, zakonodavni okvir za razvoj ljudskih resursa na lokalnom nivou već je postavljen usvajanjem Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, podvukla je Brnabić.

Brnabić je posebno naglasila sprovođenje plana prioritetnih aktivnosti za jačanje IT sektora.

Prema njenim rečima, radiće se i na završetku izgradnje naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu i otvaranju studentskog kreativnog centra u Nišu, koji će imati i prostor namenjen „start-ap“ kompanijama kako bi se dodatno podstaklo preduzetništvo.

Izvor: Vlada Srbije