Rebić: Srbija bezbedna, građani treba da veruju policiji

0

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas, Srbija je bezbedna zemlja i građani mogu da imaju poverenja u policiju.

Rebić je, gostujući na Pinku rekao da statistički pokazatellji ukazuju na činjenicu da u protekloj godini nije bilo ozbiljnijeg narušavanja javnog reda i mira i da su svi javni skupovi i manifestacije, a bilo ih je u značajnom broju i svi su održani bez problema.

Direktor policije ukazuje da je reč o nizu sportskih i drugih manifestacija koji su sami posebi skupovi visokog rizika.

Rebić, koji je do nedavno gotovo godinu dana bio vršilac dužnosti direktora policije, a sada je imenovan na tu dužnost, kaže da je zadovoljan radom policije u protekloj godini.

Govoreći o globalnom terorizma, Rebić kaže da je to pretnja za čitavo čovečanstvo, ali da naša zemlja ne spada u red onih za koje bi se moglo reći da su baš ugrožene.

Postoji podatak, dodao je, da je 20 srpskih državljana ratovalo na ratištima Bliskog istoka, ali se nijedan od njih nije vratio u Srbiju. Neki su, kaže, poginuli, a oni koji su se vratili nisu se vratili u Srbiju, već se nalaze u drugim državama regiona i Evrpe.

“Međutim, mi se ne opuštamo i intenzivno razmenjujemo, podatke sa svim bezbednosnim službama u zemljama regiona i šire… Osluškujemo događanja i krizna područja..”, rekao je Rebić.

Služba za borbu protiv terorizma MUP-a Srbije aktivno radi, kaže Rebić i dodaje da postoji određeni broj osoba koje su bezbednosno interesantne, ai i da taj broj nije veliki.

Prema njegovim rečima, najveće pretnje po Srbiju dolaze van nje.

O obezbeđivanju skupova visokog rizika, posebno pred novogodišnje i božićnje praznike, Rebić kaže da se preduzimju određene mere, a jedna od njih je obaveza načelnika policijskih uprava da kontaktiraju sa lokalnim upravama i organizatorima skupova kako bi ti skupovi bili u potpunosti zaštićeni.

Kao najveću bezbednosnu pretnju, Rebić je izdvojio aktivnost organizovanih kriminalih grupa iz susednih zemalja koje su, kako je rekao, teritoriju Srbije, posebno Beograd i Novi Sad, prepoznali kao zanimljivo tržište kada je reč o narkoticima, na primer.

“Formirani su posebni timovi koji će se baviti tim poslom i potpuno sam ubeđen da ćemo ih raskrinkati”, rekao je prvi čovek srpske policije.

Rebić je uveren i da će policija rešiti jedan broj još nerešenih ubistava među kojima je i ubistvo pevačice Jelene Marjanović.

On kaže da zna ko je ubio pevačicu, jer su ga o tome obavestile kolege koje rade na tom slučaju, ali da o tome ne može da govori jer bi ugrozio istragu.

“Ubeđen sam da je to gotovo dokazan slučaj, ali nema svih procesnih elemenata za dokazivanja, pa moramo da sačekamo”, rekao je.

Iz istih razloga,ugrožavanja istražnih radnji, Rebić kaže da ne može da govori ni o slučaju oružja pronađenog u blizini porodične kuće premijera Aleksandra Vučića.

Njemu je, ističe, savršeno jasno šta se tu tačno dogodilo i policija je potpunno posvećena rasvetljavanju tog slučaja.

Lično misli da nije bilo propusta u obezbeđenju premijera Vučića, ali ističe Rebić, bezbednost premijera je u nadležnosti druge službe, te iz tih razloga to ne želi da komentariše.

Zabrinjavajuće je i nije normalno da se to oružje nađe blizu porodične kuće premijera. Naše nije da kažemo ko je napravio propust, već da utvrdimo ko je to oružje tu ostavio. Imamo neke pokazatelje i u jednom trenutku smo bili čak veoma blizu dokazivanja, ali radi nekih procesnih smetnji do toga nije došlo”, kazao je Rebić i dodao da je uveren da će i taj slučaj biti rešen u narednom periodu.

Upitan za slučaj Savamala, Rebić je ocenio da je reč o slučaju koji je dobio preteranu medijsku pažnju, te da je policiji važno da rasvetljava ubistva i slučaj poput oružja u Jajincu prioritet u odnosu na rušenje određenih objekata.

“Vidite i taj slučaj se rešava po važećoj proceduri. Prikupljamo potrebne informacije. Postoje određeni dokazi, postoje određene indicije, vrše se provere”, rekao je Rebić.

Na pitanje da li on zna ko je to učinio, direktor policije kaže da ne zna imena, ali da postoje, kako je rekao, neke indicije.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.