Razvoj Univerziteta u Novom Sadu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem učestvovao na radnom sastanku u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu.

U diskusiji su učestvovali i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević., savetnik ministra državne uprave i lokalne samouprave Stefan Badža, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, kao i savetnik predsednika Vlade Đorđe Mančić.

Na sastanku je razmatrano više tema u vezi sa izgradnjom Naučno-tehnološkog parka, a izlaganja su imali rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić koji je govorio o optimizaciji prostora Univerziteta u Novom Sadu, zatim dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Rade Doroslovački, kao i predsednik Odbora za izgradnju druge faze Tehnološkog parka prof. dr Srđan Kolaković.

„Ohrabruje nas činjenica da smo, pored proširenja kapaciteta Univerziteta u Novom Sadu, danas razgovarali i o proširenju kapaciteta naše predškolske ustanove, odnosno o novim obdaništima u Novom Sadu, kao i o učionicama za osnovne i srednje škole. Složili smo se da nam trebaju nove učionice i vrtići, kao i jedan veći i snažniji univerzitet u gradu, i složno idemo ka tom cilju“ rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Rektor prof. dr Dušan Nikolić je tom prilikom istakao da je u pitanju bio istorijski sastanak za Univerzitet, Republiku Srbiju, AP Vojvodinu i Grad Novi Sad na kom su razmatrane  razvojne perspektive Univerziteta u Novom Sadu.

„Jedna od glavnih tema sastanka bila je gradnja Tehnološkog parka, ali je naglašena i potreba za proširenjem kapaciteta, jer broj studenata neprestano raste. Pokrenuli smo inicijativu da Univerzitet dobije novi prostor, o čemu ćemo razgovarati narednih dana. Radi se o planu da se formira novi univerzitetski kampus, a u pitanju je preuzimanje velikog prostora na kom se sada nalazi kompleks zgrada nekadašnje kasarne „Dr Arčibald Rajs“ – rekao je rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić.

Izvor: Brif.rs