Raste interes japanskih privrednika za ulaganje u Srbiju

0
Foto: Vlada Srbije
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ambasador Japana u Srbiji Đuići Takahara ocenili su u današnjem razgovoru da su odnosi dveju zemalja na visokom nivou, naročito u okviru privredne saradnje.

Takahara je izvestio Brnabić o završetku izgradnje fabrike japanskog proizvođača kablova za automobilsku industriju „Jazaki“ u Šapcu, u kojoj je već zaposleno 300 radnika, a takođe je najavio da se očekuje zaposlenje za još 700 radnika iz Srbije.

Na sastanku je ocenjeno da raste interes japanskih privrednika za ulaganje u Srbiji, o čemu svedoči i skorašnja poseta delegacije japanske spoljnotrgovinske i investicione agencije „Džetro“ Srbiji, ali i drugi projekti, kao što je postrojenje električne energije u Vinči i inicijativa za dolazak mladih japanskih volontera u Srbiju u okviru Japanskog volonterskog programa u inostranstvu.

Sagovornici su razgovarali i o sportskoj saradnji, s obzirom na to da je Japan domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2020. godine, kao i o saradnji u drugim oblastima koje mogu da pomognu približavanju Srbije i Japana.

Brnabić je poručila da Srbija izuzetno ceni podršku Japana, naročito u infrastrukturnim projektima, izražavajući zadovoljstvo time što raste broj mladih zainteresovanih za japanski jezik i kulturu.

Izvor: Vlada Srbije