„Radosno detinjstvo” deli se na osam celina

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo” od naredne školske godne biće podeljena na osam pojedinačnih predškolskih ustanova.
Kako za „Dnevnik” kaže član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić, kapaciteti državnih vrtića u Novom Sadu ostaće, nakon podele, isti kao i do sada, a svaka od tih osam ustanova obuhvataće do 100 vaspitnih grupa.

Postojeći naziv „Radosno detinjstvo” time će, potvrdio je Jelić, otići u prošlost, a pojedinačni državni vrtići u gradu biće nazvani po dečjim piscima. Umesto dosadašnje direktorke, koja je rukovodila Predškolskom ustanovom sa 69 vrtića na teritoriji novosadske opštine, kaže on, od naredne školske godine biće osam direktora i četiri pomoćnika, od kojih će pet biti kadrovi SNS-a, a tri iz SPO-a. Državni vrtići će i dalje biti pod nadležnošću Grada.

Promene se uvode, kaže Jelić, da bi se postojeći sistem rasteretio, što se odnosi i na otpuštanje viškova u administraciji u centralnoj upravi, a broj zaposlenih nakon transformacije neće biti veći od sadašnjeg. Jelić dodaje da će se o tim sistemskim promenama raspravljati već na narednoj sednici Skupštine grada.

Po njegovim rečima, u poslednjih šest godina Predškolska ustanova je, kao glomazna organizacija, predstavljala teret za Grad, te će podela na osam manjih zasebnih celina omogućiti efikasnije funkcionisanje, ali i veću međusobnu konkurenciju. Jelić je rekao i to da će gradska vlast razmisliti o javno-privatnom partnerstvu u slučaju predškolske ustanove, ukoliko se za to steknu uslovi, te da će u tom slučaju kao model poslužiti pojedini evropski gradovi.

Kao i do sada, nakon „cepanja” Predškolske ustanove, svi mališani koji ne upišu neki od državnih vrtića biće raspoređeni u neku od privatnih predškolskih ustanova, uz subvencije za roditelje. Centralna kuhinja će, takođe, nastaviti da snabdeva vrtiće.

Izvor: Dnevnik