Radna praksa za studente „Moj grad, moj izbor, moja karijera“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Organizovanje studentske prakse do sada je bilo prepušteno samim fakultetima, a od sledeće akademske godine biće kreiran Nacionalni model studentske prakse pod nazivom „Moj grad, moj izbor, moja karijera“.

Prvi okrugli sto povodom kreiranja Nacionalnog modela studentske prakse organizovan je danas u Beogradu, a slični će biti organizovani i u ostalim Univerzitetskim centrima – Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru.

Ideja je da se studentima omogući da svoja prva praktična radna iskustva steknu u toku studija, da usavrše svoje poslovne veštine i preduzetničke kompentencije.

Ministar prosvete Mladen Šarčević naglasio je da je to ministarstvo prepoznalo značaj preduzetničkog obrazovanja od najranijeg uzrasta, od osnovne škole do visokog obrazovanja.

„Nastavićemo da se bavimo osnivanjem uceničkih zadruga i studentskih kompanija“, naglasio je Šarčević i dodao da je ideja studentske prakse da mladi ljudi steknu praktična iskustva i budu konkuretni na tržištu rada čim završe studije.

Predstvanik vlade Srbije Vukašin Grozdić podsetio je da je prema podacima Zavoda za statistiku nezaposlenost mladih oko 20 odsto, što je najniže u poslednjih nekoliko godina, ali još uvek visoko u odnosu na prosek Evropske unije.

„Praksom će studenki savladati preduzetničke veštine. Sistem je još uvek u procesu razvoja, koji će trajati celu akademsku godinu. Primena počinje od 1.oktobra 2018.“, naglasio je Grozdić.

Izvor : Tanjug

POSTAVI ODGOVOR