Putin potvrdio Vučiću: Rusija stoji uz Srbiju

0
Ruska strana spremna je da se uključi u dijalog Beograda i Prištine ukoliko bude pokušaja da se proširi format dijaloga i u njega se uključe SAD, potvrdio je predsednik Rusije  Vladimir Putin, srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću danas u Moskvi.

Predsednik Vučić je danas na sastanku sa predsednicom Saveta Federacije Valentinom Matvijenko izjavio: “Postigli smo neku vrstu dogovora, ako bude pokušaja i namere da se širi format učesnika i posrednika u razgovoru između Srba i Albanaca, Beograda i Prištine, ako bi Amerikanci želeli da postanu deo tog formata. Pitali smo da li bismo smeli da kažemo da bi se sa naše strane uključila Ruska Federacija i on (Putin) je potvrdno odgovorio”.

Kako je Vučić rekao, ako Albanci budu želeli Amerikance u pregovorima, srpska strana će tražiti da u njima učestvuje Rusija da bi ti pregovori imali validnost.

“Za nas je to logično, jer Rusija nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Samo tražimo ravnopravan odnos po tom pitanju. O ovome nismo mogli ranije da govorimo, jer nismo imali zeleno svetlo ruskih državnih organa. Sada imamo i možemo da govorimo o tome”, zaključio je Vučić.

Evropska unija je za sada jedini posrednik u dijalogu, i mi sa tim nemamo nikakav problem, ali, ako neko hoće da uključi SAD, mi hoćemo i Rusiju, izjavio je predsednik Srbije.

Vučić je naglasio da je za Srbiju i postojeći format dijaloga, uz posredovanje samo Evropske unije, sasvim u redu.

“Naše je bilo da pitamo Ruse, jer svakog dana albanska strana insistira na uključenje Amerikanaca. Oni traže, ali niko nije odobrio. Ako bi neko rekao da moraju da uđu u pregovore i Amerikanci, mi bi rekli da će morati još neko”, istakao je on i dodao da bi to obezbedilo da pregovori imaju validnost.

Vučić je rekao je da bi priključenje Srbije Turskom toku doprinelo razvoju industrije, kao i napretku cele zemlje.

Odgovarajući na pitanje šta je postignuto sporazumima iz oblasti energetike i šta znači izjava predsednika Rusije da će Srbija biti važna karika u tranzitu gasa, Vučić je objasnio da će Srbija pre svega brinuti o količinama gasa za sopstvene potrebe.

“Pošto je predsednik Putin rekao da oni ne znaju kakvi će njihovi odnosi sa Ukrajinom biti u 2019. i da je moguće da se ta ruta zaustavi, mi smo počeli i već godinama radimo na tome na uspostavljanju druge rute”, istakao je Vučić.

Napominjući da je razgovarao sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim, koji je naveo da pravi “evropski hab” blizu Crnog mora, te da će dobijati gas iz pet različitih pravaca, a da je ključni Turski tok, odakle će, kaže Vučić, gas ići u Srbiju ka Mađarskoj i Austriji.

“Gas do granice sa Srbijom doprema Bugarska, mi preuzimamo, gradimo naš gasovod i to je veoma važno za našu industriju, za brži napredak naše zemlje. Jedan krak iz Srbije ide ka Mađarskoj, dalje ka Austriji, a drugi krakovi u zavisnosti od potreba zemalja u regionu mogu da idu prema njima”, istakao je predsednik.

Kako kaže, u tom smislu smo mi svakako važna zemlja na tom putu i imaćemo koristi od toga, ukoliko dođe do realizacije i ne bude problema kao što je to bilo sa Južnim tokom.

“To je za nas od izuzetnog značaja, obezbeđujemo sigurno energetsko snabdevanje, ali možemo kao važna zemlja imati i dodatne koristi od toga”, rekao je Vučić.

Napominje da bi voleo “sve te stučnjake koji sole pamet da kažu odakle ćemo da uzmemo gas”, budući da, kaže, sluša priče “Litvanija je uzela LNG, biće na Krku…”

“Jeste li videli vi to na Krku? Ja još nisam, a i kad naprave, Mađari neće da uzimaju”, rekao je Vučić.

“Ovo je za nas kako izgleda jedino moguće rešenje i mi smo zadovoljni što smo do toga došli”, naveo je Vučić.

Vučić se danas sastao sa predsednicom Saveta federacije Valentinom Matvijenko, a posle sastanka je istakao da je za Srbiju najvažnija iskrena podrška ruskog državnog vrha.

“Visoko cenimo nezavisnu spoljnu politiku Srbije, to što ne podleže pritiscima i štiti svoje interese, i što ne uvodi sankcije Rusiji”, poručila je Matvijenko .

Kako je dodala, to je u interesu Srbije, jer tako može da širi ekonomsku saradnju sa Rusijom, i naglasila da su svi razgovori srpske delegacije protekli u prijateljskoj, bratskoj atmosferi.

Vučić je naglasio da je veoma zadovoljan svim razgovorima koje je imao u Moskvi, dodavši da je sa Matvijenko bilo reči o saradnji sa ruskim regionima, čime bi trebalo da se bavi i Međuvladina komisija moja će se sastati u februaru.

“Verujem da će to doprineti rastu trgovinske razmene”, rekao je Vučić, dodavši da je Matvijenko obavestio da se završavaju radovi na Hramu Sv. Save i da je pozvao sagovornicu, kao i ruskog predsednika da 2019. godine posete Beograd na 800.godišnjicu autokefalnosti srpske crkve.

“Vi ste čovek koji drži reč, ispunili ste obećanje da dođete kod nas uprkos brojnim obavezama. Vaša poseta i reprezentativni sastav delegacije za mene su dokaz zainteresovanosti da dalje širimo saradnju”, rekla je Matvijenko na početku sastanka sa Vučićem.

Podsetila je da je nedavno bila u Beogradu i da je poseta protekla u prijateljskoj atmosferi a razgovori bili konstruktivni,o čemu je, kako kaže, detaljno izvestila predsednika Putina.

“Vaša poseta RF uspešno protiče, mi je pažljivo pratimo, mediji je prate, imali ste uspešne razgovore sa predsednikom Putinom. Potpisano je više sporazuma i time se stvara baza za unapređenje ekonomske saradnje i bilateralnih odnosa”, rekla Matvijenko.

Vučić je rekao da je veoma zahvalan posetom RF i iskrenim prijateljstvom ruskog državnog vrha koje se moglo osetiti.

“Odnose treba da gajimo i negujemo jer tako možemo da uvećamo trgovinsku razmenu i obezbedimo još veću bliskost naših naroda”, naglasio je Vučić. Takođe je zahvalio za fantastičan sadržaj posete jer je, kako je rekao, mogao da vidi mnogo stvari za  koje nije znao da ni da postoje.

“Mnogo puta sam bio u Moskvi, i možda to vama ništa ne znači, ali potpuno je neverovatno koliko je Moskva napredovala. I u parku Zarjađe i na drugim mestima vidi se kolika su ulaganju u rusku prestonicu”, rekao je srpski predsednik.

Kako je rekao, Srbija je veoma zadovoljna što je Rusija uspela da ostvari pozitivan rast ekonomije uprkos sankcijama  i što polako izlazi iz svake vrste nametnutih problema.

“Želimo joj još snažniji rast i napredak i uvereni smo da bi to uvek bio dobar signal i za Republiku Srbiju”, zaključio je Vučić.

Vučić je tokom boravka u Moskvi na svim sastancima govori praktično isključivo na ruskom jeziku, što je bio slučaj i tokom susreta sa Matvijenko, koja je pohvalila njegovo znanje jezika.

“Volela bih da i ja tako dobro govorim srpski kao vi ruski”, primetila je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare, dodavši da je Vučićev ruski znatno napredovao.

Ministar privrede Goran Knežević potpisao je u Moskvi u ime Vlade Srbije Zajedničku deklaraciju o saradnji dve zemlje u oblasti modernizacije privreda sa ruskim ministrom za ekonomski razvoj Maksimom Oreškinom, dokument koji treba da podstiče investicije u nove tehnologije i veći plasman roba i proizvoda na tržišta dve zemlje.

Dva ministra su zajedničku deklaraciju potpisali u prisustvu Putina i Vučića.

Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu privrede, Deklaracija naglašava značaj modernizacije, novih tehnologija i važnost širenja saradnje između Srbije i Rusije u oblasti trgovine i investicija.

Kroz ovaj dokument se podstiču investicije u nove tehnologije, kao i veći plasman roba i proizvoda na tržišta dve zemlje.

Podstiče se i povećanje trgovine robama i uslugama, sa akcentom na širenje učešća roba sa visokom dodatom vrednošću i visokotehnoloških proizvoda.

U kontekstu podrške daljem razvoju malih i srednjih preduzeća, aktivnosti će biti usmerene na razvoj industrijske i poslovne saradnje između dve zemlje.

Posebna pažnja biće data inovacionoj i investicionoj saradnji, kroz jačanje veza između malih i srednjih preduzeća Srbije i Rusije.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.