Putin i Vučić o podršci-nezavisnoj i vojno neutralnoj Srbiji

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas, pred početak sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem, da je uveren u dalji razvoj prijateljskih odnosa sa Srbijom, i posle predsedničkih izbora, a srpski premijer je zahvalio na podršci našoj zemlji i istakao da Srbija ostaje privržena nacionalnoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti.

„Uvaženi predsedniče, hvala vam za topao prijem i gostoprimstvo. Zahvaljujemo vam za podršku, vašu ličnu i Ruske Federacije, teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu Srbije“, rekao je Vučić pred početak sastanka sa Putinom u Kremlju.

Kako je naglasio, veoma je važno reći da Srbija „ostaje privržena očuvanju nacionalne nezavisnosti, slobodi i vojne neutralnosti“.

„Nadam se i uveren sam da ćemo moći da povećamo obim robne razmene i unapredimo ekonomske odnose“, rekao je Vučić na ruskom jeziku, dodavši da će tema biti i situacija u regionu.

„Veliko hvala još jednom za prijateljstvo. Uveren sam da ćemo razvijati naše odnose na najvišem nivou“, zaključio je Vučić.

Predsednik Rusije je u kratkom obraćanju, pre nego što su razgovori nastavljeni iza zatvorenih vrata, „u četiri oka“, rekao da nema sumnje da će se prijateljski odnosi dve zemlje dalje razvijati i posle predstojećih predsedničkih izbora u Srbiji.

On je, pozdravljajući premijera Vučića, rekao da je uveren da će predstojeći predsednički izbori u Srbiji biti organizovani „na najvišem nivou“.

„Želimo uspeh sadašnjim vlastima“, rekao je Putin.

„Bez obzira kako se bude razvijala politička situacija, bez sumnje je da će se naši odnosi razvijati pozitivno“, kazao je Putin i dodao da će razvoj odnosa dve zemlje biti u pozitivnom i prijateljskom duhu, uz međusobno poštovanje.

Rekao je da je zajedničkim naporima ostvarena bolja spoljnotrgovinska razmena.

Prema njegovim rečima, radi se o rastu trgovinske razmene, koja je, istakao je, ostvarena pre svega naporima srpskog premijera i njegove vlade,

Taj rast je, kako je dodao, ostvaren zahvaljujući rastu izvoza srpske robe, ponajviše poljoprivrednih proizvoda.

Takođe je konstatovao da dve zemlje imaju zajedničke projekte za koje smatra da se dobro razvijaju.

Najavio je da će sa Vučićem razgovarati i o situaciji u regionu, dodajući da „Rusija vidi da je došlo do zaoštravanja“.

Izvor: Tanjug