Put Srbije ka EU mnogo važniji od samog ulaska

0

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija, kada bude imala stabilan i održiv ekonomski rast koji nije zasnovan samo na investicijama, efikasnu javnu upravu i objektivno i nezavisno sudstvo, moći bez tenzija da očekuje odluku EU o tome da li će otvoriti vrata za nove članove ili ne.

Brnabić je u intervjuu za agenciju Tanjug iz Hongkonga, gde je učestvovala na prestižnom skupu u organizaciji londonskog “Ekonomista”, poručila da će tada Srbija praktično biti deo evropske porodice naroda, iako zvanično nije članica.

Na konstataciju da je u razgovoru sa izvršnim urednikom magazina “Ekonomist” nekoliko puta istakla da je, kada je reč o pristupanju Srbije EU, važniji put od konačnog cilja, ona je objasnila da se uvek trudi da i u Srbiji predoči da je važniji sam put, nego sam ulazak Srbije u EU.

Ako uzmemo hipotetički da ćemo u jednom trenutku, recimo 2021. godine, da završimo sve ključne reforme, a onda čekamo da EU otvori svoja vrata za nove članove, tad ćemo već imati veliki deo benefita koje imaju zemlje koje su članice, objasnila je premijerka.

Tada će, kako je navela, investitori dobiti poruku da smo mi stabilno okruženje bez velikih potresa, da nezavisno od toga ko je na vlasti zemlja ide stabilno napred.

Brnabić je, govoreći o tome koliko je Srbija danas značajna za Kinu i koliko je naša javnost svesna te činjenice, istakla da još uvek nismo svesni koliko je predhodna vlada uradila na tome da mi budemo bitni za tu zemlju.

Pored odličnog geografskog položaja koji imamo, morali smo da se potrudimo i da budemo stabilan partner koji implementira zajedničke projekte. Nije slučajno što je moj sastanak u Budimpešti sa kineskim premijerom Li Kećijangom bio najduži od svih susreta koje je on imao. Jedno je imati protokolarni susret, a drugo sastanak koji se bavi konkretnim projektima i temama, ukazala je ona.

Predsednica Vlade je podsetila na to da Srbija ima projekte u vrednosti od šest milijardi dolara sa Kinom, uz uverenje da upravo zbog toga Kina računa na našu zemlju kao na ozbiljnog partnera.

Koridor 10 se završava, radovi na Koridoru 11 napreduju, počela je i ozbiljna modernizacija želežničke infrastrukture koja je podjednako važna kao i putna, predočila je ona.

Brnabić je na pitanje šta bi Srbija mogla da nauči iz primera zemalja kakav je Singapur ili gradova poput Hong Konga, gde se recimo bacanje smeća kažnjava sa 20.000 evra ili šest meseci zatvora, odgovorila da prvo što treba da naučimo iz takvih primera jeste da je moguće menjati svet.

Ona je podsetila na to da je Singapur pre 1960. godine bio siromašna luka, a onda su dobili predsednika Vlade koji je verovao da su promene moguće, ocenjujući da je to ono što nama najviše nedostaje.

Prema njenim rečima, najbitnije je da svako od nas shvati da promene kreću od pojedinaca i da ne možete da očekujete da ne platite kartu za autobus, a da javni prevoz funkcioniše besprekorno, da radite u sivoj ekonomiji, a da očekujete da imate odlične puteve.

Ta vera u promene je ono što nam nedostaje, podvukla je ona i naglasila da naša zemlja ima taj potencijal.

Premijerka je, govoreći o saradnji Srbije sa Rusijom, ukazala na to da je ona svima poznata i od naše strane jako transparentna.

Poznato je da je Rusija naš tradicionalni prijatelj, ali isto tako da mi sa Rusijom imamo potpisan ugovor o slobodnoj trgovini, da je ta zemlja naš jedini izvor gasa i da je naša energetska stabilnost vezana za njih, napomenula je ona.

Takođe, kako je dodala, s druge strane naš cilj je EU i mi ne smatramo da sa Rusijom imamo neke bliže odnose nego što ih imaju neke druge zemlje koje su članice ili osnivači EU.

Srbija je vojno neutralna, ali je u protekle dve godine imala mnogo više zajedničkih vojnih vežbi sa SAD ili NATO, nego sa Rusijom, naglasila je Brnabić.

Premijerka je bila ključni govornik na gala večeri koju je u Hong Kongu priredio “Ekonomist” u okviru godišnje konferencije “Svet u 2018. godini”, gde je odgovarala na sva postavljena pitanja.

U skladu sa tim, ona je naglasila da je veoma važno da se na takav način menja imidž Srbije, objašnjavajući da nije ona ta koja je promenila imidž zemlje, već je to učinio sadašnji predsednik Republike Aleksandar Vučić.

On je, kako je prenela, uveo jednu stvar koja deluje da je laka, ali je u praksi jako teška. To je praksa da u razgovorima sa velikim silama uvek govorite iskreno o vašim pozicijama i ne krijete vaša partnerstva sa nekim drugim zemljama. Takođe, da obećavate samo ono što možete da ispunite, a da ono što ne možete ne obećavate.

Premijerka je ocenila da se na taj način stvara imidž da ste stabilan i predvidljiv partner, što je važno kako u poslu, tako i u politici.

Sa druge strane i odluka Aleksandra Vučića da mene predloži za mandatara Vlade govori o tome da postoji namera da se takav imidž Srbije održi. Mi se trudimo da taj pravac nastavimo i moram da kažem da je lepo predstavljati Srbiju, zaključila je Brnabić.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.