Prvi panik tasteri u Centru za socijalni rad u Somboru

0
Bolnica VITA Novi Sad

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, posetila je danas Centar za socijalni rad u Somboru u kom je instaliran prvi panik taster sistem, jedan od 60 obezbeđenih za centre i zdravstvene ustanove u Srbiji.

„Sombor je prvi grad koji je, zahvaljujući zajedničkom radu Koordinacionog tela, UN Women i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dobio panik taster sistem. Pored Centra za socijalni rad, panik taster je implementiran i u zdravstvenom centru grada, a u narednom periodu još 60 centara i zdravstvenih ustanova dobiće panik tastere“, izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je ovo dobar primer zajedničkog rada na prevenciji nasilja.

„Aktiviranjem panik tastera aktiviraju se ljudi u samom centru, ali i kontrolni centar kojim se alarmira policija koja izlazi na teren. Panik tasteri predstavljaju dobar vid prevencije nasilja i veće sigurnosti“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je pohvalila Sombor, istakavši da je to jedan od retkih gradova koji je veoma dobro organizovan u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

„Sombor je model koji treba preneti na celu državu i svaki grad –  zajednički svrsishodan i posvećen rad svih institucija u sistemu, jer jedino tako možemo biti delotvorni u rešavanju problema nasilja“, rekla je Mihajlovićeva, i dodala da je Ministastarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture opredelilo ove godine 10 miliona dinara za rekonstrukciju sigurnih kuća u Srbiji.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović zahvalila je Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost, istakavši da su panik tasteri značajna mera prevencije koja će omogućiti veću zaštitu zaposlenih u centru.

„Uzimajuću u obzir da su u centru za socijalni rad većinski zaposlene žene, panik tasteri predstavljaju dobar vid zaštite kako zaposlenih, tako i korisnika centra“, rekla je Golubovićeva.

Branislav Hadži Nikolić, direktor Centra za socijalni rad, zahvalio je potpredsednici Vlade i Koordinacionom telu na ukazanom poverenju da panik taster sistem prvo bude instaliran u Somboru.

„Drago mi je da je naš centar za socijalni rad izabran za ovu donaciju i zadovoljstvo mi je da smo prvi gde je panik taster sistem instaliran“, rekao je Hadži Nikolić.