Prvi na redu traktori i zamena dotrajale mehanizacije

0

Dokle je Srbija stigla sa akreditacijom Uprave za agrarna plaćanja od koje zavisi povlačenje novca iz evropskih fondova? Direktor te uprave Žarko Radat rekao je za RTS da poljoprivrednici prve pozive na konkurs mogu da očekuju u četvrtom kvartalu 2017. godine.

Žarko Radat je naveo da će prvi konkursi verovatno biti namenjeni za kupovinu traktora i obnovu zastarele mehanizacije.

“Prvi konkursi će verovatno biti za traktore i mehanizaciju, znači izabraćemo nešto gde možemo brzo i efikasno da trošimo sredstva koja su nam na raspolaganju”, naveo je Radat.

Osvrćući se na ocenu Evropske komisije koja je u septembru prošle godine ocenila da Srbija nije administrativno spremna za akreditovanje navodi da je jedna od glavnih primedbi Evropske komisije ta da Uprava za agrarna plaćanja kao institucija koja će da sprovodi mere međunarodne politike nije imala dovoljnan broj zaposlenih.

“Jedna od primedbi je bila da Uprava za agrarna plaćanja koja će da sprovodi mere međunarodne politike, između ostalog i IPARD 2 program nije imala dovoljan broj zaposlenih da dokaže da ima kapacitet da iznese tu priču u vreme kada je revizija bila prisutna, i to je otklonjeno, na taj način što su sprovedena dva konkursa uspešno i što je zaposlen taj broj ljudi koji je nedostajao. Sad smo još jedino obavezni da ih adekvatno obučimo”, objašnjava Radat.

Navodi da se nove revizije Evropske komisije očekuju do juna.

“Slede nam dva, može se reći jako važna i velika koraka. Jedan od njih je svakako dolazak eksterne revizije koju očekujemo do juna a nakon sastavljanja njihovog izveštaja i od zavisnosti od planiranog vremena od Evropske administarcije očekujemo da negde u poslednjem kvartalu 2017. imaju posetu revizije Evropske komisije, ubrzo nakon toga nadamo se da ćemo i proći kroz taj proces akreditacije”, kaže Radat.

Ističe da Srbija čekajući akreditaciju nije izgubila ni jedan evro od 175 miliona evra koji ima na raspolaganju do 2020. godine

“U ovom momentu nismo izgubili ni jedan evro sredstava koja su locirana za te namene, ali ćemo u svakom slučaju morati da ispunimo akcioni plan koji smo sami sebi zacrtali, kako ne bi došlo do toga”, zaključio je direktor Uprave za agrarna plaćanja.

Izvor: RTS

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.